Kina smanjila broj dana u karantinu za putnike iz inostranstva

Svet 28. jun 202211:05 > 14:02
Podeli:
Izvor: Reuters/Carlos Garcia Rawlins

Karantin za putnike koji stižu iz inostranstva u Kinu smanjen je sa oko 21 na sedam dana u hotelu i tri dana kućnog nadzora, javila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Novi propisi predstavljaju veliku promenu u kineskim restrikcijama za ulaz, pošto zemlja sledi strogu strategiju nula kovida od početka pandemije.

Peking je zatvorio međunarodne granice kada je poćeo da se širi koronavirus i broj letova koji stižu u Kinu ostao je vrlo ograničen da bi se smanjio broj uvezenih slučajeva zaraze.

Poslednje dve godine putnici koji stižu iz inostranstva morali su da se podvrgnu skupom karantinu u hotelu ili u za to određenim centrima.

Prema novoj politici kontrole i sprečavanja kovida ovaj takozvani centralizovan karantin je skraćen na sedam dana.

Od aprila sve veći broj gradova medju kojima i Peking u maju već su skratili na deset dana karantin za dolaske iz inostranstva.

Retki međunarodni letovi su međutim često otkazivani pošto Peking primenjuje sistem prekida veza kada se detektuje određen broj pozitivnih putnika.

Novi propisi se primenjuju takođe na ljude označene kao kontaktne osobe unutar Kine, gde se strogi karantin uvodi u kvartovima u kojima su zabeleženi slučajevi pozitivnih na virus.

Komentari

Vaš komentar