Kina: SAD su najveća pretnja svetskom miru, stabilnosti i razvoju

Svet 07. jul 202213:39 > 14:0827 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

SAD su "najveća pretnja svetskom miru, stabilnosti i razvoju", saopštila je Kina, nastavljajući svoju oštru retoriku kao odgovor na optužbe SAD za kinesko špijuniranje i pretnje međunarodnom poretku.

Komentari portparola ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijana usledili su dan nakon što su šef FBI i čelnik britanske obaveštajne agencije upozorili poslovne lidere da je Peking odlučan da ukrade njihovu tehnologiju radi konkurentske dobiti.

Pojačani ton dolazi uoči sastanka državnog sekretara SAD Antonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jija u subotu na samitu ministara G20 na Baliju, u Indoneziji.

„Relevantni američki političar je ocrno i napao Kinu“, rekao je Džao novinarima na dnevnom brifingu upitan o komentarima direktora FBI Kristofera Reja o ekonomskoj špijunaži i hakerskim operacijama Kine.

„Činjenice su u potpunosti dokazale da su SAD najveća pretnja svetskom miru, stabilnosti i razvoju“, rekao je Džao.

On je pozvao američkog zvaničnika da zauzme ispravnu perspektivu, sagleda razvoj Kine na objektivan i razuman način i prestane da širi laži i prestane da daje neodgovorne primedbe.

Rej je u u sedištu MI5 u Londonu rekao da vidi da je „kineska vlada ta koja predstavlja najveću dugoročnu pretnju ekonomskoj i nacionalnoj bezbednosti“.

Komentari

Vaš komentar