Kina prešla brojku od 20.000 novozaraženih kovidom u 24 sata

Svet 06. apr. 202208:15
Podeli:
Šangaj, Kina, koronavirus
Izvor: REUTERS/Aly Song

Kina je objavila podatak o rekordnih 20.000 novozaražanih kovidom-19 u prethodna 24 časa, najviše njih je u Šangaju gde se vlasti spremaju da otvore bolnicu sa čak 40.000 mesta.

Kina – gde je koronavirus prvo zabeležen krajem 2019. godine uspela je do marta 2021. da uveliko iskoreni epidemiju zahvaljujući strogim merama i politici „nula kovida“.

Omikron soj ovog virusa je oborio tu strategiju dnevnim rekordima novozaraženih koji sada prelaze brojeve iz prvog talasa epidemije u Vuhanu, gradu u centru zemlje.

Povezane vesti

U Kini je prijavljeno 20.472 novozaraženih kovidom u poslednja 24 časa. To je mali broj u odnosu na cifre zabeležene u mnogim zemljama, ali visok za Kinu, gde je još u februaru dnevni broj novozaraženih jedva prelazio 100. Granica od 10.000 novozaraženih je pređena u nedelju.

Nije zabeležen ni jedan novi smrtni slučaj, navelo je Ministarstvo zdravlja.

Poslednja dva smrtna slučaja od kovida u zemlji prijavljena su sredinom marta.

Više od 80 odsto novih pozitivnih slučajeva kovida-19 zabeležen je u Šangaju najvećem gradu zemlje koji je stavljen pod mere skoro potpunog zaključavanja prošle nedelje.

Grad od 25 miliona stanovnika će pretvoriti ogromni izložbeni centar u poljsku bolnicu kapaciteta od 40.000 kreveta, javila je novinska agencija Sinhua.

Nacionalni centar za kongrese i izložbe svake godine organizuje veliki sajam proizvoda iz uvoza.

Iako je ogromna većina slučajeva u Šangaju ocenjena kao asimptomatična, svaka osoba koja je testirana pozitivno, uključujući decu, odlazi u centre za izolaciju inficiranih kovidom.

Ta politika nailazi na osporavanja na društvenim mrežama pošto se deca, čak i bebe, odvajaju od roditelja ako su oni pozitivni, a njihovi roditelji negativni na virus.

U Sudžuu, gradu na 70 kilometera od Šangaja, zdravstvene vlasti saopštile su ovog vikenda da su otkrile mutaciju omikron soja virusa do sada nepoznatu u nacinalnim, ali i u međunarodnim bazama podataka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar