Kina poziva NATO da odustane od „zastarelog hladnoratovskog mentaliteta“

Svet 30. jun 202218:0817 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Thomas Peter/File Photo

Kina se u četvrtak obrušila na NATO zbog "neosnovanih optužbi i provokativnih primedbi" u novom Strateškom konceptu vojnog saveza, pozivajući alijansu da odustane od "zastarelog hladnoratovskog mentaliteta".

U dokumentu Strateški koncept 2022, nacrtu alijanse za narednu deceniju odobrenom juče na samitu u Madridu, Kina se optužuje da vodi “politiku prinude” koja ugrožava “interese, bezbednost i vrednosti NATO”.

Povezane vesti

„Dokument takozvanog novog Strateškog koncepta NATO zanemaruje činjenice, brka ispravno i pogrešno… blati kinesku spoljnu politiku, daje neodgovorne primedbe o normalnom kineskom vojnom razvoju i politici nacionalne odbrane“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine DŽao Lidžijan na konferenciji za novinare u Pekingu.

Rekao je da je Kina ozbiljno zabrinuta i čvrsto se protivi tome, dodajući da NATO „ohrabruje konfrontaciju sa svojim hladnoratovskim mentalitetom i ideološkim predrasudama.“

NATO je takođe izrazio zabrinutost zbog „zlonamernih kineskih hibridnih i sajber operacija i njene konfrontacijske retorike i dezinformacija“, optužujući Peking da pokušava „da kontroliše ključne tehnološke i industrijske sektore, kritičnu infrastrukturu i strateške materijale i lance snabdevanja“.

Kao pretnja navodi se „produbljivanje strateškog partnerstva“ između Kine i Rusije i „njihovi međusobni pokušaji da potkopaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima suprotnim našim vrednostima i interesima“.

“NATO bi odmah trebalo da zaustavi neosnovane optužbe i provokativne primedbe na račun Kine i napusti zastareli hladnoratovski mentalitet”, rekao je on.

DŽao je dodao da bi NATO, umesto toga trebalo da se fokusira na to da učini „nešto dobro za bezbednost i stabilnost Evrope i sveta“.

„Kina nikada nije izvršila invaziju ni na jednu zemlju, nikada nije učestvovala u proksi ratovima, nikada se nije pridružila ili formirala bilo koji vojni blok“, kazao je, optužujući NATO da „pokreće ratove svuda, ubija nevine civile“.

„NATO je pravi ‘sistemski izazov’ svetskoj bezbednosti i stabilnosti“, poručio je kineski zvaničnik.

Dodao je da je zzijsko-pacifički region visoravan mira i stabilnosti i područje saradnje i razvoja.

„Svi potezi koji narušavaju mir, stabilnost, jedinstvo i saradnju u regionu naići će na zajedničko protivljenje kineskog naroda i naroda azijsko-pacifičkih zemalja i osuđeni su na propast”, rekao je.

Komentari

Vaš komentar