Kina: Pompeo izjavama o genocidu podriva odnose sa Bajdenom

Svet 01. feb. 202111:45
Podeli:
Izvor: Giannis Papanikos / POOL / AFP

Zvaničnik iz kineskog regiona Sindjijang optužio je danas bivšeg američkog državnog sekretara Majka Pompea da izjavama o genocidu nad Ujgurima pokušava da potkopa odnose Pekinga sa novim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Portparol Komunističke partije u Sindjijangu, Su Guisiang na konferenciji za medije rekao je da su navodi o genocidu „laž veka“.

povezane vesti

„Zašto izvodi takvu predstavu, takvu farsu, govoreći laž veka? Želi da postavi nagazne mine i prepreke dijalogu sa sledećom američkom administracijom“, rekao je on i Pompea nazvao „histeričnim“, „pacovom“ i „najgorim državnim sekretarom u istoriji“.

Pompeo je ranije napao Kinu izjavivši da njena politika prema muslimanima i etničkim manjinama u zapadnom regionu Sinkjang predstavlja „zločin protiv čovečnosti“ i „genocid“.

Prema procenama grupa za zaštitu ljudskih prava, Kina je od 2016. godine privela više od milion Ujgura i drugih pretežno muslimanskih manjina u zatvore i logore za indoktrinaciju koje država naziva centrima za obuku.

Prema navodima bivših pritvorenika, ljudi su pored prinudnog rada, podvrgnuti mučenju, sterilizaciji i političkoj indoktrinaciji.

Na konferenciji koja je trajala dva sata, Su i drugi zvaničnici, među kojima i imam i bivši pritvorenik, poricali su sve ove navode.

Kina tvrdi da centri za cilj imaju suzbijanje terorizma i separatizma.

Komentari

Vaš komentar