Kina ograničila diplomatske veze sa Litvanijom zbog ambasade Tajvana u Viljnusu

Svet 21. nov. 202110:07 > 17:435 komentara
Podeli:
Izvor: PETRAS MALUKAS / AFP

Kina je zvanično spustila na niži nivo otpravnika poslova svoje diplomatske veze sa Litvanijom, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, u znak protesta zato što je Tajvan otvorio de fakto ambasadu u Viljnusu.

Pročitajte još:

„Kineska vlada morala je da snizi diplomatske odnose dve zemlje da bi očuvala svoj suverenitet i osnovne norme međunarodnih odnosa“, navelo je kinesko ministarstvo u saopštenju dodajući da litvanska vlada treba da snosi sve posledice koje iz toga proizilaze.

Ministarstvo je navelo da su postupci Litvanije stvorili loš presedan na međunarodnoj sceni.

To što je Litvanija otvorila, kako naziva, „predstavničku kancelariju Tajvana“ predstavlja veliko diplomatsko odstupanje i suprotstavlja se pritisku Kine namenjenom izolovanjem Tajvana, autonomnog ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom, na međunarodnoj sceni.

Peking navodi da je Litvanija odstupila od preuzetih političkih obaveza prilikom uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kinom, u osvrtu „na politiku jedne Kine“ prema kojoj zemlje zvanično priznaju kinesku vladu, a ne vladu Tajvana.

Litvanija je danas izrazila „žaljenje“ zbog odluke Kine da ograniči svoje diplomatske veze sa Viljnusom.

„Litvanija ponovo potvrđuje privrženost politici ‘Jedne Kine’, ali istovremeno ima prava da širi svoju saradnju sa Tajvanom“, uključujući uspostavljanjem nediplomatskih misija, navelo je litvansko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Kina nastoji da drži Tajvan izolovanim na međunarodnoj sceni i odbija zvaničnu upotrebu reči „Tajvan“ strahujući da se time ostrvu daje osećanje međunarodnog legitimiteta.

Kada je Viljnus objavio u julu otvaranja predstavništva Tajvana, faktički ambasade, to je izazvalo kampanju kineskih pritisaka sa ciljem izolovanja ostrva na međunarodnoj sceni.

Peking je opozvao svog ambasadora u Litvaniji i zatražio da Litvanija vrati nazad svog ambasadora iz Kine, što je Litvanija učinila. Kina je takođe prekinula saobraćanje vozova sa robom ka Litvaniji i prestala da izdaje dozvole za izvoz prehrambenih proizvoda.

Komentari

Vaš komentar