Kina odbila predlog SZO o drugoj fazi istrage porekla koronavirusa

Svet 22. jul. 202118:4814 komentara
Podeli:
Izvor: STR / AFP

Kina je odbacila predlog Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o pokretanju druge faze istrage o poreklu koronavirusa, koji je u svetu do sada usmrtio više od 4,1 milion ljudi.

Član Nacionalne zdravstvene komisije Kine Zang Jiksin izjavio je da ga je iznenadio predlog SZO koji podrazumeva reviziju laboratorije u gradu Vuhanu, gde je virus otkriven krajem 2019. godine, prenosi „Glas Amerike“.

Prema njegovim rečima, predlogu SZO „nedostaje zdrav razum“ i njime se izražava nepoštovanje nauke, zbog čega Peking ne može da ga prihvati.

Tim stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije ranije ove godine istraživao je uzroke pojave virusa u Vuhanu i tada je zaključeno da je verovatno prenet sa životinja na ljude i da je gotovo neverovatno da je procureo iz Instituta za virusologiju u tom gradu.

Međutim, generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus kritikovao je Kinu zbog toga što nije u potpunosti sarađivala sa istražiteljima u razmeni podataka i pozvao je na ispitivanje svih teorija, uključujući i mogući incident u laboratoriji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar