Kina nazvala Pompea „klovnom sudnjeg dana“

Svet 20. jan. 202115:311 komentar
Podeli:
Majk Pompeo, Pompeo
Izvor: Foto: Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je odlazećeg američkog državnog sekretara Majka Pompea "klovnom sudnjeg dana", a njegovu izjavu da Kina sprovodi genocid i zločin protiv čovečnosti protiv Ujgura "parče potrošenog papira".

Navodi o zloupotrebama muslimanske manjine u kineskom regionu Sindjijangu su „zlonamerna farsa koju su smislile pojedine antikineske i antikomunističke snage koje predstavlja Pompeo“, rekla je portparolka ministarstva Hua Čunjing na konferenciji za novinare.

Ona je navela da Pompeova tvrdnja za Kinu predstavlja „parče potrošenog papira“.

„Ovaj američki političar, koji je poznat po tome što laže i obmanjuje, svojim poslednjim ludilom i lažima veka pretvara se u klovna sudnjeg dana i šalu veka“, rekla je Hua.

Pompeova jučerašnja izjava ne zahteva nikakve trenutne akcije, mada je SAD moraju uzeti u obzir prilikom formulisanja politike prema Kini.

Kina ističe da je cilj njene politike u Sinđijangu promocija ekonomskog rasta i socijalne stabilnosti.

SAD su uvele niz sankcija protiv visokih zvaničnika Kineske komunističke partije i državnih preduzeća koja finansiraju represivnu politiku širom Sinđijanga.

Povezane vesti

Mnogi od optuženih za učešće u represiji već su pod sankcijama SAD, a termin „genocid“ znači da će lakše nametati nove mere.

Jučerašnji Pompeov potez je samo najnoviji u nizu koraka odlazeće Trampove administracije sa ciljem da pojača pritisak na Kinu zbog niza pitanja, od ljudskih prava i pandemije koronavirusa do Tajvana, Tibeta, Hongkonga i Južnokineskog mora.

Kina je odgovorila sopstvenim sankcijama i oštrom retorikom.

Američki zvaničnici i grupe za ljudska prava tvrde da je više od milion Ujgura i pripadnika drugih uglavnom muslimanskih manjinskih grupa pritvoreno u logorima u regionu Sinđijang.

Oni su podvrguti prinudnom radu, mučenju, žene prisilnoj sterilizaciji, a svi i političkoj indoktrinaciji.

Kina, međutim, negira sve te navode već kao cilj rada kampove navodi suzbijanje verskog radikalizma u manjinskim grupama.

Komentari

Vaš komentar