Kina na severoistoku zemlje stavila u izolaciju tri miliona ljudi

Svet 18. jan. 202113:201 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug via AP Photo/Andy Wong

Kina je stavila u izolaciju još tri miliona stanovnika na severoistoku zemlje, posle pojave novih slučajeva Kovida-19, vezanih za trgovca koji je bio u kontaktu sa starijim osobama.

Kinesko Ministarstvo zdravlja je prijavilo još 109 novozaraženih od Kovida-19, od kojih je gotovo jedna trećina u provinciji Džilin, koja se graniči sa Severnom Korejom.

Kao posledica toga lokalne vlasti su naredile zaključavanje dodatnih tri miliona stanovnika u dva grada u toj provinciji – Gongdžuling i Tonghua.

Sa tim brojem je više od 19 miliona ljudi na severoistoku Kine pod zabranom izlaska iz kuće. Nekima je dozvoljeno da idu u nabavku tek svaki treći dan.

Prateći trag lanca zaraza u Džilinu, vlasti su došle do trgovca iz susedne provincije Heilongdžiang, koja se graniči sa Rusijom, i gde su vlasti prošle nedelje proglasile „vanredno stanje“.

Taj prodavac je posećivao više mesta gde su reklamirani zdravstveni proizvodi kod starijih osoba, koji su rizična kategorija za Kovid-19, prema navodima lokalnih vlasti.

Zaključavanja su delimično ukinuta u severnoj provinciji Hebej, provinciji koja okružuje Peking i gde je poslednjih nedelja zabeležena većina novih domaće prenetih slučajeva zaraze. Oko 12,5 miliona Kineza u toj provinciji i dalje je tu pozvano da ostane kod kuće.

Kineske vlasti u velikoj meri su iskorenile epidemiju na proleće 2020. zahvaljujući karantinima, proverom putnika koji dolaze iz inostranstva, praćenjem kretanja i masovnim testiranjem.

Pojava stotina novih slučajeva zaraze poslednjih nedelja, iako su te brojke daleko od nivoa dostignutih u Evropi ili SAD, izazvala je snažan odgovor, sa zaključavanjima i velikim kampanjama obaveznog testiranja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar