Kina i Australija u diplomatskim ofanzivama na Pacifiku

Svet 02. jun 202211:47
Podeli:
Izvor: Australian Department of Foreign Affairs and Trade/Handout via Reuters

Ministri spoljnih poslova Kine i Australije su posetili ostrvske zemlje Pacifičke regije, tokom diplomatskih ofanziva te dve zemlje na Pacifiku.

Diplomatski potezi Kine u regiji, posebno u vezi sa bezbednosnim pitanjima, izazvali su zabrinutost kod nekih zemalja na Pacifiku, kao i SAD i Australije.

Pročitajte još

Ministarka spoljnih poslova Australije Peni Vong boravila je u poseti Samoi, gde je razgovarala sa premijerkom Fijame Naomi Matafa.

Vong je izjavila da Australija poštuje pravo država da donose samostalne odluke o bezbednosti, ali da one „imaju potencijala da utiču na prirodu bezbednosnih aranžmana u regiji“ i da je zbog toga potrebno da „se važne stvari kolektivno razmotre“.

Premijerka Matafa je saopštila da Samoa za sada neće potpisivati velike multilateralne sporazume sa Kinom i da su im potrebni razgovori s drugim pacifičkim državama.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji sastao sa rukovodstvom Papue Nove Gvineje, pred kraj svoje turneje na Pacifiku.

Vang je ranije obavio pregovore sa deset zemalja južnopacifičke regije radi sklapanja širokog sporazuma, ali konsenzusa nije bilo. Ipak, on je sa više pacifičkih zemalja potpisao bilateralne sporazume.

Vang je Papua Novu Gvineju posetio pred izbore u toj zemlji, koji će biti održani narednog meseca. On će zatim otići na ostrvo Tonga, a turneju će završiti posetom Istočnom Timoru.

Komentari

Vaš komentar