Kim Džong Un glavnoj voditeljki vesti državne televizije poklonio luksuznu kuću

Svet 14. apr. 202215:088 komentara
Podeli:
Izvor: KCNA via Reuters

Ri Čun Hi, glavna voditeljka vesti na državnoj televiziji u Severnoj Koreji, dobila je od severnokorejskog lidera Kim Džong Una poklon luksuznu kuću.

Ri Čun Hi (78) postala je jedan od najpoznatijih glasova u Severnoj Koreji, objavljujući proteklih decenija najvažnije vesti – nuklearne i raketne testove, smrt ranijih lidera.

Pročitajte još

Voditeljka, koja je u inostranstvu prozvana „ružičasta dama“ zbog svetle, tradicionalne odeće, i sama je postala tema zvaničnih severnokorejskih medija, nakon što joj je Kim Džong Un poklonio luksuznu rezidenciju i zamolio je da nastavi da energično služi kao glas vladajuće Radničke partije.

Stručnjaci smatraju da Kim pokušava da pojača podršku koju dobija od elite u svojoj zemlji suočenoj s posledicama pandemije i diplomatskog zastoja.

"Kim je rekao da je Partija iskrena kada kaže da se ništa ne štedi kada se radi o blagu zemlje poput Ri Čun Hi, koja kao revolucionarni glasnogovornik Partije radi više od 50 godina, od svog detinjstva", objavila je zvanična novinska agencija KCNA.

Kim je rekao da očekuje da će ostarela voditeljka "energično nastaviti svoj posao u dobrom zdravlju kao što i priliči portparolki stranke".

Kim se s Ri sastao u Pjongjangu, u novoizgrađenoj stambenoj četvrti pored reke koja je svečano otvorena u sredu. KCNA navodi da su kuće poklonjene voditeljki i drugima koji su dali "istaknuti doprinos u služenju državi".

Na području nove stambene četvrti do sedamdsetih godina nalazila se i rezidencija Kimovog dede i osnivača severnokorejske države Kim Il Sunga, čiji se 110. rođendan obeležava u petak. To je najvažnija državna proslava u Severnoj Koreji, kojom od osnivanja 1948. sukcesivno vladaju tri generacije porodice Kim.

"Dajući kuće onima koji su mu verni, Kim Džong Un bi želeo da dodatno ojača svoju vlast i unutrašnje jedinstvo. Ri Čun Hi je jasan primer takvih ljudi, jer je snažno propagirala njegove nuklearne i raketne testove i služila mu kao neka vrsta glasnika", ocenio je analitičar Južnokorejskog istraživačkog instituta za nacionalnu strategiju u Seulu, Mun Seong Muk.

Ri je rekla da njena nova kuća deluje kao hotel i da je čitava njena porodica "probdela celu noć u suzama zahvalnosti zbgo blagonaklonosti partije", prenosi KCNA.

Ri je na državnoj televiziji od početka sedamdesetih, kada je zemljom još upravljao Kim Il Sung i postepeno je postala glavno lice zvanične propagande.

Komentari

Vaš komentar