Novi neredi u Kazahstanu, demonstranti zapalili predsedničku rezidenciju

Svet 05. jan. 202219:41 > 22:0627 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Pavel Mikheyev

Demonstranti su upali u predsedničku rezidenciju i kancelariju gradonačelnika u najvećem gradu Kazahstana i zapalili obe zgrade, u vreme nagle eskalacije protesta zbog poskupljenja goriva. Najmanje osam pripadnika bezbednosnih snaga i vojske ubijeni su u neredima koji potresaju Kazahstan već nekoliko dana, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ukupno 317 pripadnika policije i Nacionalne garde povređeno je u neredima.

Nakon kontinuiranih sukoba sa demonstrantima prethodnih dana, policija je pucala na neke od njih kod predsedničke rezidencije u Almatiju, navodi Asošiejted pres.

Nekoliko sati pošto su se hiljade okupile ispred predsedničke rezidencije, ruska agencija TASS javila je da je ona u plamenu i da demonstranti, od kojih su neki sa vatrenim oružjem, pokušavaju da provale u nju.

Policija je pobegla iz rezidencije nakon što je pucala na demonstrante.

Demonstranti su provalili i u kancelariju ruske TV i radio stanice Mir u Almatiju i uništili deo opreme. Kasnije je objavljeno da je masa upala u zgradu kazahstanske nacionalne televizije.

Predsednik Kazahstana traži pomoć Moskve i svojih saveznika protiv terorista

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev zatražio je od Rusije i svojih saveznika da pomognu da uguše nerede u njegovoj zemlji, koji su prema njemu delo "terorista" obučenih u inostranstvu.

"Pozvao sam danas vođe država Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (OUKB) da pomognu Kazahstanu da pobedi terorističku pretnju", rekao je Tokajev u izjavi na državnoj televiziji.

On je dodao da su "terorističke bande" koje su dobile produbljenu obuku u inostranstvu na čelu ovih demonstracija.

Vanredno stanje na celoj teritoriji

Kazahstan je proglasio vanredno stanje na celoj svojoj teritoriji, posle demonstracija izbilih zbog porasta cena goriva kojie su prerasli u nerede, javili su ruski mediji.

Ruske agencije Interfaks, Tass i Ria Novosti objavile su da je uvedeno vanredno stanje u celoj zemlji, pozivajući se na saopštenje objavljeno preko kazahstanske televizije.

Vanredno stanje prethodno je bilo uvedeno lokalno na mestima pogođenim demonstracijama, Almatiju, ekonomskom centru zemlje, provinciji Mangistau i glavnom gradu Nur-Sultanu.

Kazahstanski demonstranti, gnevni zbog poskupljenja goriva, napali su kancelariju gradonačelnika Almatija i pokušali da upadnu u rezidenciju predsednika države, nakon što su nasilni protesti doveli do ostavke vlade.

Demonstracije protiv naglog poskupljanja tečnog gasa, koji mnogi koriste kao gorivo za automobile, počele su ove nedelje na zapadu Kazahstana i potom se proširile po zemlji.

Cena tečnog gasa je gotovo udvostručena na početku godine nakon što je vlada ukinula kontrolu cena.

Komentari

Vaš komentar