Kancelarija Miloša Zemana bojkotuje neke medije zbog širenja dezinformacija

Svet 22. maj. 202117:0312 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Leonhard Foeger

Kancelarija češkog predsednika Miloša Zemana saopštila je da više neće odgovarati ni na kakva pitanja pet čeških redakcija jer njihovo kritičko pisanje, pre svega o ljudima oko predsednika Zemana, ali ponekad i o samom predsedniku, tumači kao širenje dezinformacija.

„Kancelarija predsednika Zemana u skladu sa zakonom vodi računa o svom ugledu, a pomenuti mediji dugoročno i svesno šire izvitoperene, lažne i neobjektivne informacije“, saopštio je šef Zemanove kancelarije Vratislav Minarž.

Povezane vesti:

Svim zaposlenim u predsedničkoj kancelariji zabranjeno je da ubuduće daju bilo kakve odgovore nedeljniku Respekt, informativnim portalima Seznam Zpravi i Denjik N i redakcijama emisija „Reporteri ČT“ i satiričnog nedeljnog pregleda političkih dogadjaja „168 sati“ češkog javnog TV servisa ČT.

Cenzuru ovih pet redakcija danas su, kao kršenje Ustava Češke i Povelje osnovnih prava i sloboda koja građanima garantuje pravo na informacije, osudile i češke novinarske organizacije i Međunarodni institut za štampu (IPI) koje okuplja novinare iz 120 zemalja.

„Nema zakona koji bi omogućavao zvaničnicima da oduzmu nekim građanima, čitaocima i gledaocima njihova prava. Takve prepreke u pristupu informacijama otežavaju rad medija i ozbiljno podrivaju slobodu štampe“, stoji u saopštenju Instituta.

Na crnu listu stavljene su redakcije koje kao prve obično otvaraju afere iz okruženja predsednika Zemana, od kojih neke posle potvrdi i sud, kao recimo mahinacije javnim nabavkama u letnjem predsedničkom zamku Lani kraj Praga.

Krajem sedmice je kao najnovija izbila afera koju komentatori dovode u vezu sa ovom iznenadnom cenzurom odabranih redakcija, a to je da je predsednik Zeman, koji je tvrdio da je za izveštaj koji je pokrenuo češko-ruski diplomatski rat saznao tek neposredno pred 17. april kada je Češka saopštila da proteruje 18 ruskih diplomata u stvari imao izveštaj čeških bezbednosnih službi 10 dana ranije, čak i pre samog premijera Andreja Babiša, samo mu ga ljudi iz Predsedničke kancelarije nisu dali da pročita.

Odnos samog predsednika Miloša Zemana prema novinarima, pa i njegove kancelarije, izrazito je negativan, a sve ređe ima prilika gde novinari mogu uopšte da postave pitanje šefu države pošto Zeman komunicira samo preko intervjua odabranim medijima.

Tako na konferenciji za novinare tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Pragu nisu bila dozvoljena novinarska pitanja, te nije bilo prilike da se razjasni da li Zeman svoje izvinjenje za bombardovanje Srbije daje u svoje lično ime ili se to izvinjava u ime Češke Republike, za šta bi morao da ima odobrenje vlade koja je jedina nadležna i odgovara za spoljnu politiku zemlje.

„Predsedička kancelarija ni na šta nije odgovarala ni do sada, čini se neće ni dalje. Ipak bavićemo se njima, dobijaće od nas pitanja“, kazao je glavni urednik portala Seznam Zpravi Jirži Kubik.

„I do sada smo bili u blokadi. Retko dobijemo odgovore na pitanja koje postavimo zvaničnim putem pa se za nas tu ništa bitno ni ne menja. I dalje ćemo nastojati da dođemo do informacija o odlučivanju predsednika i njegove kancelarije i o tome ćemo obaveštavati čitaoce“, kazao je glavni urednik Denjika N Pavel Tomašek.

Češka podružnica IPI osudila je bojkot kao očajničko nastojanje Predsedničke kancelarije i šefa države da se preusmeri pažnja koja im smeta sa predsednika i njegovih ljudi.

Komentari

Vaš komentar