Kanada priprema zakon koji će zamrznuti uvoz, kupovinu i prodaju pištolja

Svet 31. maj 202215:442 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Jesse Winter

Kanadska vlada planira da donese zakon koji će zamrznuti uvoz, kupovinu ili prodaju pištolja, kako bi se, između ostalog, smanjio broj masovnih pucnjava na ulicama, javlja Gardijan.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da očekuje da će propisi koji to regulišu biti usvojeni na jesen.

Pročitajte još

„Biće protivzakonito kupovati, prodavati, prenositi ili uvoziti pištolje bilo gde u Kanadi“, kazao je on.

Kanada već ima planove da zabrani 1.500 vrsta vatrenog oružja i ponudi obavezan program otkupa, koji će početi krajem godine.

Trudo već dugo planira da donese strože zakone o oružju, a najava uvođenja nove mere dolazi nakon masovnih pucnjava u Uvaldeu, Teksas, i Bafalu, Njujork, ovog meseca.

Ministar za vanredne situacije Bil Bler rekao je da je Kanada „mnogo drugačija od Sjedinjenih Američkih Država“, te da je u Kanadi posedovanje oružja „privilegija, a ne pravo“, jer je u toj zemlji oružje namenjeno samo za lov i sport.

On tvrdi da je Kanada imala znatno manje masovnih pucnjava od SAD, delimično zbog nedostatka lakog pristupa oružju, iako je američka populacija mnogo veća od kanadske.

Bler je rekao da se oružje često ilegalno krijumčari iz SAD, koje imaju jedan od najvećih arsenala malokalibarskog oružja na svetu.

Komentari

Vaš komentar