Kako danas izgleda dečak sa jedne od najšokantnijih fotografija iz Afrike

Svet 27. maj. 202208:5914 komentara
Podeli:
Izvor: instagram.com/landofhope

Danska humanitarka Anja Ringren Loven spasila je život dečaku iz Nigerije, koji je bio optužen za veštičarenje.

Njega su roditelji zbog tih optužbi napustili i ostavili na ulici.

Fotografija na kojoj Anja daje kolačiće i vodu izglednelom dečaku svojevremeno je obišla svet.

Nakon što ga je porodica napustila, dečak, koji je kasnije dobio ime Houp (nada), preživljavao je tako što je kopao po smeću. Kada ga Ringren Loven pronašla, bio je u veoma teškom stanju.

Ljudi su na internetu počeli da doniraju za dečaka i sakupili oko dva miliona dolara (1,88 miliona evra).

Anja i njen suprug su želeli da pomognu i drugoj deci sa sličnim problemima, pa su osnovali fondaciju „Zemlja nade“ (Land of Hope), za svu decu optuženu za veštičarenje i ostavljenu na ulici u surovim uslovima. Nije neobično ni da ta deca budu zlostavljana ili ubijena, naročito u ruralnim krajevima.

Dankinja povremeno na društvenim mrežama obaveštava javnost o napretku malog Houpa. Pre mesec dana, podelila je novu fotografiju, na kojoj se može videti zdrav, nasmejan i srećan dečak.

„Mislim da možemo reći da je fotografija Houpa i mene postala jedna od najviše puta podeljenih slika na svetu. Svaki dan se širi po društvenim mrežama i ima milione lajkova. Kada sam ga spasila 2016. godine, intervjuisalo me mnogo svetskih medija, a Houpova priča je bila objavljena u brojnim člancima“, napisala je humanitarka na Instagramu.

Dodala je da je dečakova priča podseća na Andersenovu bajku „Ružno pače“.

„U toj priči, labud je rođen u porodici pataka i svi na njegovom životnom putu su ga zbog toga prezirali i proklinjali. Na kraju se pretvara u labuda i pronalazi svoje mesto u svetu. Kao što znate, Houpova priča takođe ima srećan kraj. Jedini problem je što i pored hiljade članaka i intervjua, deca u Nigeriji su još uvek stigmatizovana, mučena ili čak i ubijana zbog optužbi za veštičarenje. Zakoni koji su namenjeni za zaštitu dece se ne sprovode, a broj dece koja su optužena raste, jer je to postao unosan biznis“, naglasila je.

Zamolila je ljude da nastave da dele svoje priče, ne samo o Houpu, već o svim užasnim patnjama dece. Pozvala ih je da podrže fondaciju, kako bi se glas te dece čuo glasnije i jače.

„Jedno dete je živo spaljeno. Okružili su ga automobilskim gumama i zapalili ih. Mrtvi ne mogu da traže pravdu. Za sve okrutnosti i teškoće u svetu, mi nismo samo zatočenici sudbine. Naša dela su važna i mogu da preokrenu istoriju u pravcu pravde“, zaključila je Anja Ringren Loven.

Komentari

Vaš komentar