Kako će izgledati Britanija i Evropa posle Džonsona

Svet 08. jul 202210:20 > 10:5117 komentara
Boris Džonson
Izvor: REUTERS/Phil Noble

Novinar Nenad Šebek govorio je u Novom danu o ostavci britanskog premijera Borisa Džonsona i o posledicama koje će to ostaviti na Veliku Britaniju i Evropu. Istakao je da se "stav velikih zemalja ne menja u zavisnosti od toga ko je lider", a komentarišući Džonsonovog naslednika, rekao je da "na britanskim kladionicama najbolje stoji ministar odbrane Ben Volas".

Šebek je citirao navode Ekonomista da je „Borisa Džonsona oborio sopstveno nepoštenje“.

Govoreći o događajima koji su doveli do ostavke, pomenuo je i aferu „Partigejt“, kao i posledice kovid pandemija i rata u Ukrajini.

„Činjenica da je u ovom trenutku inflacija u Velikoj Britaniji, a tek smo na polovini 2022. godine, 9,1 odsto, to je nečuveno, takva se ne pamti još od Foklandskog rata“, kaže on.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, „Velika Britanija je verovatno zemlja sa najdužom demokratskom tradicijom u svetu“.

„Etablirana demokratija koja ima neki sistem. Velika Britanija ima sistem koji ne mora da se reši vanrednim izborima. Ekonomist takođe piše da ‘sa odlaskom Borisa Džonsona politika još jednom mora da se usidri u realnost’, optužuje Džonsona da se nije bavio realnim pitanjima, već sopstvenim imidžom, ugledom i karijerom“, kaže on.

Govoreći o mogućem budućem premijeru, Šebek kaže da na britanskim kladionicama najbolje stoji ministar odbrane Ben Volas.

Ističe da se stav velikih zemalja ne menja u zavisnosti od toga ko je lider.

„Nema sumnje da je Džonson bio predvodnik u Evropi, a možda i globalno da se Ukrajina ne sme prepustiti sama sebi i svojoj sudbini i da se Rusiji mora suprotstaviti“, kaže on.

Dodaje da će doći „do promene tona, ali ne i do ozbiljne promene politike“.

Komentari

Vaš komentar