Južna Koreja nudi pomoć Pjongjangu u zamenu za nuklearizaciju

Svet 15. avg 202207:343 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay.com

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol izjavio je da će ponuditi veliki paket pomoći Pjongjangu u zamenu za denuklearizaciju, ali stručnjaci smatraju da je malo verovatno da će severni sused prihvatiti takvu ponudu.

Verujući da je denuklearizacija „od suštinskog značaja“ za trajni mir na poluostrvu, Jun je detaljno izneo svoju ponudu koja bi uključivala hranu i energiju, ali i pomoć za modernizaciju infrastrukture poput luka, aerodroma i bolnica.

Povezane vesti

„Taj plan bi značajno poboljšao ekonomiju Severne Koreje i životni standard njenih ljudi, ukoliko ona prestane da razvija svoj nuklearni program i krene u istinski i suštinski proces denuklearizacije“, rekao je Jun na obeležavanju godišnjice kraja japanske kolonijalne vladavine 1945. godine.

Pjongjang je prošle nedelje zapretio da će „iskoreniti“ južnokorejske zvaničnike, optužujući Seul da stoji iza izbijanja epidemije koronavirusa u zemlji.

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je u julu da je „spreman da mobiliše“ svoje nuklearne sposobnosti u slučaju rata sa SAD ili Južnom Korejom.

Stručnjaci smatraju da postoje male šanse da Pjongjang prihvati ponudu Seula pošto Severna Koreja ulaže veliki deo svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u program naoružanja.

Komentari

Vaš komentar