Južna Koreja i SAD počinju zajedničku vojnu vežbu sledeće nedelje

Svet 16. avg 202217:341 komentar
Podeli:
Južna Koreja, SAD, vežbe
Izvor: Tanjug/South Korea Defense Ministry via AP, File

Vojska Južne Koreje saopštila je da će SAD i Južna Koreja sledeće nedelje početi najveću zajedničku vojnu vežbu u poslednjih nekoliko godina.

Vežba vojski dve zemlje, koja će trajati od 22. avgusta do 1. septembra u Južnoj Koreji, uključivaće manevre na terenu sa avionima, ratnim brodovima, tenkovima i potencijalno desetinama hiljada vojnika.

Vežba naglašava posvećenost Vašingtona i Seula da obnove zajednički trening velikog obima, nakon što su poslednjih godina otkazali neke od svojih redovnih vežbi i zajedničku obuku sveli na kompjuterske simulacije, kako bi stvorili prostor za diplomatiju sa Severnom Korejom.

„Najveći značaj vežbe je u tome što ona normalizuje kombinovane vežbe i terensku obuku Južne Koreje i SAD i doprinosi obnovi saveza i kombinovananog odbrambenog stava SAD i Južne Koreje“, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Mun Hong Sik.

Tenzije na Korejskom poluostrvu porasle su otkako su nuklearni pregovori SAD i Severne Koreje zastali početkom 2019. godine.

Južna Koreja i američki zvaničnici tvrde da se Severna Koreja od septembra 2017. priprema za svoju prvu nuklearnu probu, kada je ta zemlja objavila da je napravila termonuklearnu bojevu glavu, koju može da montira na njene interkontinentalne balističke projektile.

Komentari

Vaš komentar