Jordanski sud potvrdio presudu bivšim zvaničnicima zbog zavere protiv monarhije

Svet 09. sep 202122:031 komentar
Jordan
Izvor: Tanjug/AP Photo/Raad Adayleh, File

Jordanski kasacioni sud potvrdio je danas osudjujuću presudu dvojici bivših visokih zvaničnika zbog navodne zavere protiv monarhije u kojoj je učestvovao polubrat kralja Abdulaha II.

Basem Avadalah, koji ima američko državljanstvo i nekada je bio glavni pomoćnik kralja Abdulaha II i Šarif Hasan bin Zaid, član kraljevske porodice osudjeni su u julu na 15 godina zatvora.

Jordanski sud državne bezbednosti osudio ih je zbog zavere sa Hamzom, bivšim prestolonaslednikom, i za traženje pomoći iz inostranstva.

Uhapšeni su u aprilu, a Hamza, koji je stavljen u kućni pritvor, negirao je da je bio deo bilo kakve zavere i rekao da je na meti zbog izjašnjavanja protiv korupcije. Kralj je kasnije objavio da je kraljevski raskol rešen unutar porodice, a Hamza nikada nije bio optužen ni za šta.

Jordan je bliski zapadni partner koji prima stotine hiljada izbeglica i dugo se smatrao ostrvom stabilnosti u nestabilnom regionu.

Avadalahov advokat iz SAD-a, Majkl Saliven, osudio je prvobitnu presudu i naveo da je njegov klijent pretrpeo „nehumano postupanje, uključujući premlaćivanje i psihološku torturu“, što je jordanski tužilac negirao.

U današnjem saopštenju Saliven je odluku nazvao „mračnim danom za pravdu“.

„Ova odluka koja je potvrdila prvobitnu, unapred odredjenu presudu, je nečuvena presuda tajnog suda u Jordanu i krši sve norme medjunarodnog prava i ljudskih prava i ismeva vladavinu prava“, rekao je on.

Rekao je da se Avadalah i dalje nalazi u samici i negirao je da je u kontaktu sa porodicom. Saliven, bivši američki savezni tužilac, pozvao je vladu SAD da „nastavi istragu“ o Avadolovom tretmanu i da zahteva objavljivanje kompletnog transkripta sa zatvorenog sudjenja.

Prošlog meseca američka ambasada u Amanu izrazila je zabrinutost zbog navoda o zlostavljanju i uskraćivanju porodičnih poseta.

Komentari

Vaš komentar