Jermenija napustila Pesmu Evrovizije zbog političke krize

Svet 05. mar. 202123:331 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug via Hrant Khachatryan/PAN Photo via AP

Jermenija se povlači iz ovogodišnjeg izdanja Pesme Evrovizije zbog političke krize u zemlji nastale posle vojnog poraza od Azerbejdžana oko Nagorno Karabaha, javila je jermenska javna televizija.

„Nedavni događaji, malo vremena i drugi objektivni razlozi onemogućuju učešće Jermenije“, objavila je jermenska javna televizija na svom Tviter nalogu.

Popularno evropsko takmičenje za Pesmu Evrovizije treba da bude održano u maju u Holandiji, pobednici prethodnog takmičenja.

Jermenija prolazi kroz turbulentan period od kada je izgubila rat sa Azerbejdžanom za kontrolu nad separatističkom enklavom Nagorno-Karabah, u jesen 2020. godine.

Premijer Nikol Pašhinijan bio je primoran da prihvati primirje potpisano pod pokroviteljstvom Moskve, kojim je potvrđen gubitak velikih delova Nagorno-Karabaha i azerbejdžanskih zona koje je Jermenija kontrolisala gotovo 20 godina, i formiran bezbednosni pojas oko separatističke oblasti.

Od potpisivanja tog sporazuma premijera osporava opozicija i optužuje ga za izdaju. Od prošle nedelje i poziva generalštaba za ostavku Pašinijana održane su brojne demonstracije.

Sukob oko Nagorno-Karabaha već se umešao u Pesmu Evrovizije 2016. godine kada je jermenska kandidatkinja Iveta Mukučija mahala zastavom separatističke republike i izazvala snažne kritike organizatora. U 2012. godini Jermenija je bojkotovala takmičenje koje je te godine organizovao Azerbejdžan.

Komentari

Vaš komentar