Jerevan tvrdi da se primirje u Nagorno-Karabahu poštuje, Baku prijavio žrtve

Svet 15. sep 202213:333 komentara
Jermenija, Azerbejdžan, vojska
Izvor: Armenian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Jermenija i Azerbejdžan od jutros poštuju prekid vatre nakon dvodnevnih sukoba između te dve kavkaske zemlje u kojima je poginulo više od 170 ljudi, saopšteno je iz Jerevana. Baku je međutim prijavio smrt još 21 vojnika, čime se broj žrtava popeo na 71.

Povezane vesti

Borbe, koje su izbile u utorak, okončane su noćas „zahvaljujući angažovanju međunarodne zajednice“, saopštio je jermenski savet za nacionalnu bezbednost.

Rusija, tradicionalni posrednik u regionu, objavila je primirje u utorak ujutru, ali je ono prekršeno u poslednja dva dana. Dve strane se međusobno optužuju za bombardovanje.

Jermenija je juče saopštila da je izgubila 105 vojnika i optužila Azerbejdžan da je zauzeo 10 kvadratnih kilometara njene teritorije.

Sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga izbili su u Nagorno-Karabahu, formalno teritoriji Azerbejdžana čiji je veći deo pod kontrolom etničkih Jermena, podržanih od vlade u Jerevanu.

Jermenija je sa Azerbejdžanom u novembru 2020. sklopila mirovni sporazum uz posredstvo Rusije, posle poraza jermenskih snaga u šestonedeljnom ratu oko Nagorno-Karabaha, u kojem je poginulo više od 6.500 ljudi.

Jermenija je tim sporazumom izgubila kontrolu nad delom Nagorno-Karabaha i okolnim oblastima u Azerbejdžanu.

Komentari

Vaš komentar