Jedna doza vakcine pruža jaku zaštitu onima koji su preležali koronu

Svet 11. mar. 202122:52 > 12. mar. 2021 07:514 komentara
Podeli:
vakcine
Izvor: OSEPH PREZIOSO / AFP

Osoba koja se izlečila od kovida-19 i posle dobila prvu dozu vakcine Fajzer ili Moderna, je isto toliko dobro i čak i bolje zaštićena nego neko ko nije nikad bio zaražen, a dobio je obe doze vakcine, pokazuje jedna studija.

„Nadamo se da će ti podaci pomoći da se formiraju iznijansiranije politike vakcinacije“, rekla je za Frans pres Viviana Sajmon koautorka i profesorka mikrobiologije na fakultetu medicine Maunt Sinaj u Njujorku.

Za osobe koje su već bile inficirane virusom, prva doza deluje kao „podsetnik“ na preležanu bolest i čini drugu dozu suvišnom, rekla je ona.

Studija je objavljena u „Nju Ingland džurnal of medisin“ (New England Journal of Medicine), a zasniva se na analizi uzoraka krvi 110 ljudi, od kojih 67 nije bilo inficirano, a 43 jeste.

Rezultati pokazuju da su posle prve doze učesnici istraživanja koji su već preležali kovid-19, brzo razvili antitela u danima posle primanja prve doze vakcine.

Nivo antitela tih osoba bio je između 10 i 45 puta viši nego kod osoba koje nisu ranije bile inficirane, naveli su naučnici.

Posle druge doze nivo antitela kod ljudi koji su već preležali bolest je i dalje bio šest puta viši u proseku nego kod drugih.

Ali nije primećen nikakav porast antitela kod osoba koje su ranije preležale koronavirus, a dobile su drugu dozu, što znači da ta druga doza za njih ima vrlo ograničen efekat.

Osobe koje su učestvovale u studiji bile su zaražene korona virusom između marta i aprila 2020. i imale su samo lake ili umerene simptome bolesti.

Takođe nije primećena nikakva značajna razlika između nivoa antitela koje proizvode jedna ili druga vakcina – Fajzer ili Moderna.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar