Izvestiteljke UN traže međunarodnu istragu trovanja Navaljnog

Svet 01. mar. 202116:275 komentara
Podeli:
Izvor: Press Service of Babushkinsky District Court of Moscow/Handout via REUTERS

Izvestiteljke UN zatražile su u ponedeljak nezavisnu međunarodnu istragu o slučaju trovanja glavnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, zahtevajući njegovo "hitno oslobađanje".

„Smatramo da bi hitno trebalo sprovesti međunarodnu istragu kako bi se utvrdile činjenice i razjasnile sve okolnosti u vezi sa trovanjem Navaljnog“, saopštile su izvestiteljka UN za vansudska i proizvoljna pogubljenja Anjes Kalamar i specijalna izvestiteljka za promovisanje i zaštitu slobode mišljenja i izražavanja Iren Han.

Navele su da je istraga potrebna „s obzirom na neadekvatan odgovor nacionalnih vlasti“ i „zabranjenu upotrebu hemijskog oružja“.

One smatraju da je „trovanje Navaljnog novičokom namerno počinjeno da bi se uputilo jasno upozorenje da će to biti sudbina svakoga ko bude kritikovao i suprotstavio se vladi“, a da je izabran taj nervni agens da bi se „ulio strah“.

Pročitajte još:

Izvestiteljke, čije mišljenje ne obavezuje UN, smatraju da je nezadovoljavajući odgovor vlasti na zahteve o sprovodjenju „kredibilne i transparentne istrage“ o trovanju Putinovog kritičara i da je međunarodna istraga „posebno ključna sada kada je ruska vlada pritvorila Navaljnog i on je pod njenom kontrolom“.

„Pozivamo rusku vladu da traži ili odobri jednu takvu istragu“, saopštile su izvestiteljke UN.

Navaljni se trenutno nalazi na odsluženju dvoipogodišnje zatvorske kazne na koju je osudjen zato što je prekršio uslovnu kaznu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja.

Komentari

Vaš komentar