Izveštaj UN: Rekordna proizvodnja koke u Kolumbiji

Svet 21. okt 202211:144 komentara
Izvor: REUTERS/Claudia Morales

Kolumbija je povećala uzgoj koke - glavnog sastojka nelegalne droge kokaina - za 43 odsto, navodi se u novom izveštaju Ujedinjenih nacija.

Prošle godine se područje uzgoja koke proširilo na ogromnih 204.000 hektara. Kolumbija je inače najveći svetski proizvođač kokaina.

To je najveći broj otkako je Kancelarija UN za droge i kriminal (UNODC) počeo prikupljati takve podatke 2001. godine, javlja BBC.

Levičarski predsednik Kolumbije Gustavo Petro nazvao je rat protiv droge neuspelim i da želi regulisati industriju i proširiti programe za zamenu ilegalnih useva.

Većina kolumbijskog kokaina odlazi u Evropu i SAD, koje su najveći svetski potrošač ove droge.

Kolumbija se godinama borila da natera farmere da odustanu od proizvodnje koke, ali obećanja da će dati poticaje i subvencije nisu se ostvarila, navodi Radio Slobodna Evropa.

Usev koke cveta posebno u područjima blizu državnih granica ili s lakim pristupom moru, kaže se u izveštaju UN i navodi da u tim regionima zajedno rade ilegalne naoružane bande, trgovci drogom i proizvođači.

UNODC kaže da uzgoj koke i dalje ugrožava biodiverzitet Kolumbije, doprinoseći krčenju šuma. Otprilike polovina plantaža koke nalazi se u posebnim zonama upravljanja zemljištem, uključujući šumske rezerve.

Komentari

Vaš komentar