Izveštaj: Evropa – centar za proizvodnju i distribuciju nakrotika širom sveta

Svet 06. maj. 202217:31
Podeli:
Izvor: HANDOUT / POLICE CANTONALE FRIBOURG / AFP

Evropa postaje centar za proizvodnju i distribuciju narkotika širom sveta, posebno kokaina, upozorile su u izveštaju agencije Evropske unije.

Povezane vesti

„Tržište metamfetamina u Evropi takođe je ‘rastuća pretnja’, jer se proizvodnja, zajedno s snabdevanjem u i iz drugih proizvodnih centara, znatno proširila“, navodi se u zajedničkom izveštaju agencije za sprovođenje zakona Evropol i agencije za droge EMCDDA.

U izveštaju se navodi da je kokain droga koja se najviše konzumira u EU nakon kanabisa, s milionima korisnika i tržišnom vrednošću koja se procenjuje na oko 10,5 milijardi evra u 2020. godini.

„Više se proizvodi u Evropi, što ukazuje na promene u ulozi regiona u međunarodnoj trgovini kokainom“, navodi se u izveštaju, u kojem je ovaj kontinent identifikovan i kao „ključna tačka pretovara droge koja potiče iz drugih zemalja“.

Agencije EU navode da veća proizvodnja u Južnoj Americi, kao i povećan značaj Evrope kao „odredišta i tranzitne zone kokaina za Bliski istok i Aziju“, pogoršavaju evropski problem.

Najviše kokaina zaplenjeno u Belgiji, Holandiji i Španiji

Više od 214 tona kokaina zaplenjeno je u evropskim zemljama 2020. godine, a u Belgiji, Holandiji i Španiji zaplenjeno je oko 75 posto ove rekordne količine.

„Te tri zemlje odgovorne su za sve veću preradu kokaina u Evropi“, podaci su koje su prikupile agencije EU.

Što se tiče metamfetamina, agencije su otkrile da je dostupnost sintetičke stimulativne droge porasla i da se njena upotreba proširila na nekoliko zemalja širom Evrope.

„Laboratorije za metamfetamin otkrivene u Belgiji i Holandiji su veće, sofisticiranije i imaju veću proizvodnju nego u 2019. godini“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da evropski proizvođači sintetičkih droga „sarađuju s meksičkim kriminalnim grupama na razvoju proizvodnih procesa i iskorištavanju postojeće infrastrukture u Evropi“.

„Evropa je odredište i tranzitna zona za ovu drogu iz drugih proizvodnih centara, kao što su Iran, Nigerija i Meksiko, koja putuje u Aziju i Okeaniju. Nova industrija metamfetamina u Avganistanu predstavlja pretnju za EU“, upozorava se u izveštaju.

Latinoamerički i evropski kriminalci partneri u proizvodnji i distribuciji droge

Naglašeno je da i za kokain i za metamfetamin, postoje dokazi da su latinoameričke i evropske kriminalne grupe partneri u proizvodnji, trgovini i distribuciji.

Izvršna direktorica Europola Katrin de Boj rekla je da trgovina narkoticima „dominira ozbiljnim i organizovanim kriminalom u EU, a da je oko 40 posto kriminalnih mreža koje deluju na međunarodnom nivou prijavljenih Evropolu aktivno u trgovini drogom“.

Aleksis Gusdil, direktor EMCDDA-e, rekao je da Evropa beleži „rekordne nivoe dostupnosti droga, nasilja i korupcije, kao i veće zdravstvene probleme“. Naglasio je potrebu za koordinisanom akcijom, ne samo u Evropi, već i sa međunarodnim partnerima u zemljama proizvođačima i tranzitnim zemljama.

Komentari

Vaš komentar