Izraelski vojnici ubili Palestinca tokom racije na Zapadnoj obali

Svet 05. okt 202220:152 komentara
Izvor: REUTERS/Raneen Sawafta

Izraelski vojnici ubili su jednog Palestinca tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministrstvo zdravlja.

Kako je navedeno Ala Zaghal (21) je pogođen metkom u glavu u Deir al-Hatabu, istočno od Nablusa.

Izraelska vojska je saopštila da će se o tom slučaju izjasniti posle praznika Jom Kipura.

Lokalni mediji su javili da je konvoj oklopnih vozila opkolio kuću Salmana Omrana, a on preko društvenih mreža pozivao na podršku. Nije jasno zašto su ga izraelske snage gonile.

Novinar AP-a je bio svedok žestoke pucnjave i video da mladi Palestinci bacaju kamenice i sukobljavaju se s izraelskim vojnicima.

Palestinska novinska agencija VAFA (WAFA) je javila da se Omran predao pošto se izraelski buldožer približio njegovoj kući.

Palestinski Crveni polumesec je saopštio da je u tom ranjeno sukobu sedam ljudi, uključujući tri novinara.

Posle niza napada na Izraelce u kojima je ubijeno 19 ljudi, izraelske snage od proleća ;ulaze ;skoro svake noći ;na Zapadnu obalu da „uništee infrastrukturu ekstremista“ i „spreče buduće napade“ pošto su „palestinske bezbednosne snage neefikasne“.

Medjutim, Palestinci smatraju da noćne racije u njihovim gradovima i selima podrivaju palestinske bezbednosne snage i jačaju izraelsku kontrolu nad teritorjom na kojoj bi Palestinci da osnuju svoju nezvisnu državu.

Ove godine ubijeno je 100 Palestinca, najviše od 2015. Većina ubijenih su, kako tvrdi izraelska strana, bili ekstremisti, ali su ubijeni i mladići koji su protestovali zbog upada, kao i neki civili.

Stotine Palestinaca su uhapšene i mnogi su u takozvanom administrativnom pritvoru što znači da protiv nnjih nije podignuta optužnica, niti im se sudi.

Racije su pojačale napetost na Zapadnoj obali i raste broj oružanih palestinskih napada na Izraelce.

Izrael je Zapadnu obalu osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine i danas tamo u 130 jevrejskih naselja među tri miliona Palestinaca živi 500.000 jevrejskih naseljenika.

Palestinci žele da Zapadna obala bude glavni deo njihove buduće države koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalim.

Komentari

Vaš komentar