Izraelski vojnici i Palestinci se sukobili na svetilištu na Zapadnoj obali

Svet 30. jun 202208:50
Podeli:
Izvor: REUTERS/Mussa Qawasma

Naoružani Palestinci pucali su na jevrejske vernike na svetilištu na Zapadnoj obali i ranili oficira i dva civila, saopštila je izraelska vojska.

Palestinska novinska agencija Vafa je javila da je palestinski tinejdžer ranjen bojevom municijom, a još 16 osoba gumenim mecima u sukobu s izraelskim snagama kraj grada Nablusa na severu Zapadne obale, čestom poprištu nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

Neki Jevreji veruju da je na tom mestu sahranjen Josif, biblijska ličnost, a Palestinci kažu da je to grob jednog šeika.

Jevrejski vernici u pratnji izraelskih vojnika često posećuju svetilište i tamo se mole.

Izraelska vojska je saopštila da su naoružani Palestinci otvorili vatru na stotine jevrejskih vernika koji su stigli na svetilište prošle noći. Komandant jedinice je zadobio lake povrede, a ranjena su i dva civila.

U maju je palestinski tinanejdžer ubijen i najmanje 15 njegovih sunarodnika je ranjeno u sukobima sa vojskom kraj svetilišta.

U aprilu su Palestinci podmetnuli požar u svetilištu pa su ih rasterale bezbednosne snage. Taj incident su osudili izraelski lideri.

Današnji sukob je najnoviji u seriji nasilja mesecima posle smrtonosnih napada u Izraelu i izraelskih hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali i ubistva palestinke novinarke Al Džazire.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. i Palestinci planiraju da ta teritorija bude glavni deo njihove buduće države.

Gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika živi u više od 130 naselja na Zapadnoj obali među tri miliona Palestinaca koji su pod izraelskom vojnom upravom.

Komentari

Vaš komentar