Izraelske snage uhapsile poslednje odbegle palestinske zatvorenike

Svet 19. sep 202109:432 komentara
Izvor: REUTERS/Gil Eliyahu

Izraelske bezbednosne snage uhapsile su poslednju dvojicu od šestorice palestinskih zatvorenika koji su pre dve nedelje pobegli iz zatvora na severu Izraela, saopštila je vojska.

Povezane vesti:

Kako je navedeno begunci su se predali u Dženinu, svom rodnom gradu na okupiranoj Zapadnoj obali, pošto je zahvaljući dojavama opkoljeno mesto gde su se krili i odvedeni su na ispitivanje uz još dvojicu koji su im pomagali.

Palestinski mediji su izvestili da su sukobi izbili u Dženinu kada su izraelski vojnici ušli u grad, ali je portparol izraelske policije rekao da su dvojica begunaca Mundil Nafajati i Iham Kamamdži uhapšeni bez otpora.

Vojska je saopštila da su sukobi izbili kada su se snage povlačile jer su stanovnici bacali kamenice i eksploziv na vojnike koji su odgovorili bojevom municijom.

Otac Imama Kamamdžija, Fuad Kamamdži izjavio je za Asošiejted pres da ga je sin zvao telefonom kada su izraelski vojnici opkolili kuću u kojoj se krio i najavio da će se predati „da ne bi dovodio u opasnost vlasnike kuće“.

Palestinski zatvorenici su uspeli da prokopaju tunel iz dobro čuvanog zatvora Gilboa i pobegnu 6. septembra.

To beksto koje je izazvalo oštre kritike izraelske zatvorske službe bilo je danima glavna vest u izraelskim medijima.

Sudeći po raznim izveštajima tunel je kopan nekoliko meseci na podu njihove ćelije, a da to niko nije primetio i Palestinci su uspeli da pobegnu pored zaspalog čuvara, pošto su izašli kroz rupu van zatvora.

Velika potera je za njima organizovana i prva četvorica zatvorenika, koji su takodje iz Dženina, uhvaćeni su u dve odvojene operacije u samom Izraelu.

Premijer izraela Naftali Benet pohvalio je izraelske bezbednosne snage koje su uspele da ih uhvate označivši to „impresivnom, sofisticiranom i brzom operacijom“.

Palestinci na Zapadnoj obali su slavili bekstvo i demonstrirali u znak podrške beguncima.

Mnogi Palestinci smatraju učešće u napadima na izraelsku vojsku, a i civile, legitimnim otporom vojnoj okupaciji i ponose se time.

Hapšenje prve četvorice je navelo ekstremiste iz Gaze da raketiraju Izrael, koji smatra svu šestoricu teroristima.

Petorica su iz ekstremističke organizacije Islamski džihad i četvorica služe doživotnu kaznu, a šesti Zakarija Zubeidi je član sekularnog Fataha predsednika Mahmuda Abasa i bio je lider ekstremista tokom drugog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije početkom 2000-tih godina i dobro je poznat u Izraelu zbog svoje militantne aktivnosti i zato što je voleo da daje intervjue za medije.

Zubeidijev i advokat Muhameda Aradeha koji je uhapšen s njim prošle nedelje rekli su da su njihovi klijenti zadobili povrede od batina posle hapšenja.

Izraelske bezbednosne snage su i ranije optuživane za mučenje zatvorenika.

Vrhovni sud je 1999. godine doneo presudu kojom se zabranjuje mučenje, ali organizacije za ljudska prava kažu da se to još uvek dešava i oni koji se sumnjiče za torturu retko se proglašavaju krivim.

Komentari

Vaš komentar