Izraelska vojska suspendovala četiri vojnika zbog napada na Palestince

Svet 24. avg 202219:22
Izvor: REUTERS/Amir Cohen

Izraelska vojska je saopštila da je suspendovala četiri vojnika jer su napali Palestince bez razloga.

Pročitajte još:

Vojnici su suspendovani pošto je na društvenim mrežama postavljen video snimak na kome se vidi kako tuku i šutiraju dva pritvorena Palestinca.

Kako je navedeno palestinsko vozilo je zaustavljeno kraj grada Ramale na Zapadnoj obali pre dve nedelje i vojnici su vozača i putnika isterali napolje.

Video snimak je postavljen na TikToku, a posle preliminarne istrage vojnici su „suspendovani sa svojih pozicija u bataljonu, a takodje i sa svih borbenih pozcija“, piše u vojnom saopštenju.

Načelnik izraelske vojske general pukovnik Aviv Kohavi ocenio je da je taj ozbiljan i neprihvatljiv incident protivan vrednostima vojske.

„Nema i neće biti mesta u IDF (Izraelskim odbrambenim snagama) za takvu vrstu ponašanja“, rekao je Kohavi.

Vojnici su iz specijalne jedinice ultraortodoksnih Jevreja Necah Judeja (Judeja zauvek) čiji su pripadnici i ranije bili umešani u zlostavljanje, uključujući smrt 78-godišnjeg Palestinca, državljanina SAD, koji je preminuo pošto je bio pritvoren na kontrolnom punktu u januaru.

Izraelska vojska je ukorila visokog oficira, a drugu dvojicu smenila sa rukovodećih položaja zbog tog incidenta.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine, a Palestinci teže da to bude glavni deo njihove buduće države koja bi obuhvatila i pojas Gaze i da glavni grad bude istočni Jerusalim.

Na toj teritoriji živi oko tri miliona Palestinaca pod izraelskom vojnom upravom i gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika koji imaju izraelsko državljanstvo.

Palestinci su izveli desetine napada na Zapadnoj obali u proteklim godinama, a vojska je sprečila mnoge druge pokušaje napada.

Organizacije za ljudska prava medjutim tvrde da vojnici često koriste prekomernu silu.

Izrael kaže da istražuje navodno kršenje vojne discipline, ali istrage traju mesecima pa čak i godinama, a onda polako arhiviraju i organizacije za ljudska prava kažu da se vojnici retko proglašavaju odgovornim.

Komentari

Vaš komentar