Izraelska vojska gađala kuću lidera Hamasa u Gazi

Svet 16. maj. 202109:42 > 09:436 komentara
Podeli:
Gaza bombardovanje
Izvor: Tanjug/AP/Hatem Moussa

Izraelska vojska saopštila je da je gađala kuću od najvišeg lidera Hamasa u Gazi posle gotovo nedelju dana žestokih udara iz vazduha i raketne vatre na Izrael sa palestinske teritorije kojom vlada ta islamska ekstremistička organizacija.

Vojni portparol brigadni general Hidai Zilberman izjavio je danas za izraelski vojni radio da je vojska gađala kuću Jehije Sinvara, najvišeg lidera Hamasa na toj teritoriji koji se po svoj prilici krije s ostatkom rukovodstva.

POVEZANE VESTI:

Kuća Sinvara se nalazila u gradu Kan Junis na jugu pojas Gaze, a izraelska vojska je rekla da je gađala i kuću njegovog brata. Ostalo je nejasno da li su oni delili porodičnu kuću.

Hamas i islamski džihad su potvrdili pogibiju 20 svojih boraca od početka sukoba u ponedeljak uveče, dok Izrael tvrdi daje taj broj mnogo veći.

Hamas i druge ekstremističke organizacije ispalile su oko 2.000 raketa na Izrael od početka sukoba pošto je napetost na čestom mestu nasilja u Jerusalimu kulminirala proteklog vikenda zbog pretnje iseljavanjem palestinskih porodica iz jednog kvarta u istočnom delu grada.

Izrael je izveo stotine udara iz vazduha širom osiromašene i blokirane teritorije i srušio nekoliko višespratnica uključujući i jednu ukoj su bile kancelarije Asošiejted presa i drugih medija.

U najnovijem sukobu, najgorem od rata 2014. godine u pojasu Gaze, ubijeno je najmanje 145 Palestinaca u pojasu Gaze, uključujući 41 dete i 23 žena.

U Izraelu je prema podacima AP-a poginulo osmoro ljudi, uključujući dvoje dečaka i vojnika.

Rano jutros su izraelski borbeni avioni pogodili nekoliko zgrada i puteva u važnom delu grada Gaze.

Na fotografijama se vidi da su stvoreni krateri kojisu blokirali put do glavne bolnice Šifa, najvećeg medicinskog centra u pojasu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je u najnovijim udarima poginulo najmanje dvoje, a da je 25 ljudi ranjeno, uključujući žene i decu. Izraelska vojska nije odmah ništa komentarisala.

U subotu je gađana kuća Kalila al Haje, visokog zvaničnika u političkom krilu Hamasa.

Kako je navela vojska ona je bila deo terorističke infrastrukture. Izveštaja o sudbini Al Haje za sada nema.

Komentari

Vaš komentar