Izraelci uz sirene i ćutanjem odali poštu žrtvama Holokausta

Svet 08. apr. 202112:141 komentar
Podeli:
Izrael
Izvor: REUTERS/Ilan Rosenberg

U Izraelu je minutom ćutanja obeležen Dan sećanja na šest miliona Jevreja stradalih u Holokaustu, dok su se širom zemlje oglasile dvominutne sirene.

Izraelci su danas minutom ćutanja i dvominutnim zavijanjem sirena širom zemlje pokazali da čuvaju sećanje na šest miliona jevrejskih žrtava Holokausta.

Autobusi i automobili su se zaustavili na ulicama i autoputevima, a pešaci su stajali u mestu u znak sećanja na ubijene u nacističkom genocidu.

Dan sećanja je jedan od najtužnijih dana u izraelskom kalendaru, kojim se obeležava godišnjica pobune u varšavskom getu 1943. godine – najznačajniji čin jevrejskog otpora protiv nacističke Nemačke tokom holokausta.

Juče su izraelske radio i tv stanice posle zalaska sunca počele da emituju specijalan program povodom sećanja na holokaust, a restorani i mesta za zabavu su zatvoreni.

U Izraelu ima manje od 180.000 ljudi koji su preživeli holokaust. Predsednik Ruven Rivlin rekao je juče u Memorijalnom centru Jad Vašem, da je 900 preživelih umrlo tokom prošlogodišnje pandemije koronavirusa.

Govoreći na spomen-obeležju premijer Benjamin Netanjahu pozvao je svetske lidere da ne obnavljaju nuklearni sporazum s Iranom, rekavši da nas je „istorija naučila da takvi poslovi sa ekstremističkim režimima ne vrede ništa“.

Komentari

Vaš komentar