Izrael ublažava mere, dozvolio povratak građana avionom

Svet 07. mar. 202112:26 > 12:28
Podeli:
Izvor: REUTERS/ Amir Cohen

Izrael je danas ublažio ograničenja na povratak svojih gradjana avionom, čime je omogućeno da se hiljade njih vrati kući i ne bude u izolaciji u takozvanim hotelima za karantin.

Izraelske kopnene granice i aerodrom bili su uglavnom zatvoreni od 25. januara.

Medjunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva otvaran je samo za specijalne letove izraelskih i stranih kompanija kako bi gradjani koji su se zatekli u inostranstvu mogli da se vrate.

U zemlju se moglo ući samo uz specijalnu dozvolu vladine komisije, koja se davala od slučaja do slučaja pred svaki let.

Na osnovu sinoćne odluke Vlade Izraela biće dozvoljeno da 1.000 Izraelaca udje u zemlju svaki dan, a sredinom nedelje taj broj biće povećan na 3.000.

Umesto u hotelima gradjani će biti u izolaciji kod kuće po povratku, a kazna za kršenje tih propisa je 1.500 dolara.

Za sada su odobreni letovi iz Kijeva, Toronta, Hongkonga, Njujorka, Frankfurta, Londona i Pariza, a aviokompanije moraju da dostave Ministarstvu zdravlja listu putnika u protivnom je kazna 1.500 dolara.

Jedini izuzetak su dolasci novih imgranata, neophodnih stranih radnika i profesionalnih sportista koji se neće odlagati čak iako premašaju dnevnu kvotu putnika.

I izraelske kopnene granice biće otvorene, granični prelaz prema Jordanu dva puta nedeljno, a prema Egiptu jednom. Oni koji su vakcinisani ili su se oporavili od kovida-19 moći će da putuju za Jordan.

Šef takozvanog korona kabineta u Izraelu Nahman Aš je izrazio zabrinutost zbog ukidanja restrikcija, posebno zbog rizika da mutirani sojevi virusa zbog kojih je aerodrom zatvoren udju u zemlju.

„Postoji potreba za samokontrolom, a opasnost da mutacije udju u zemlju je velika“, rekao je on za vojni radio.

Aš je nedavno upozorio da bi u Izraelu moglo biti uvedeno i četvrto zaključavanje ako poraste broj novozaraženih.

Izraelski TV kanal 13 javio je u februaru da oko 40.000 Izraelca razmatra povratak zemlju, uključujući 25.000 ljudi koji nameravaju da glasaju na opštim izborima 23. marta i još 15.000 onih koji su podneli molbe za povratak pošto su se zatekli u inostranstvu kada je aerodrom zatvoren.

Iako Izraelci mogu sada da udju u zemlju opcije za putovanja u inostranstvo su ograničene jer u većini drugih zemalja moraju da idu u karantin.

Za sada zamo Gruzija priznaje takozvanu izraelsku zelenu propusnicu, koji imaju vakcinisani protiv korona virusa ili oni koji su se oporavili od kovida-19.

SAD je ne priznaje, a ni dogovori sa Grčkom i Kiprom za sada nisu zvanično potpisani. Kako prenose izraelski mediji Evropska unija se oštro protivi da bilo koja zemlja članica potpiše individualne sporazume o takvim propusnicama.

Pored aerodroma Vlada Izrael je odlučila da otvori veći deo ekonomije, uključujuči restorane, kafee, škole od sedmog do desetog razreda u područjima gde je stopa infekcije niska, turističke atrakacije, hotele.

Na mnogim od tih mesta vakcinisani ili oni koji su se opravili od bolesti imaju veća prava.

Više od 52 procenata od 9,3 miliona stanovnika Izraela je primilo jednu dozu, a gotovo 40 odsto obe doze Fajzer vakcine, što je jedna od najvećih stopa vakcinacije u svetu, navodi Asošiejted pres.

Izrael je potvrdio najmanje 799.000 slučajeva zaraze od početka pandemije, uključujući 5.856 preminulih, prema podacima Ministarstva zdravlja.

Komentari

Vaš komentar