Izrael razvio sistem prepoznavanja lica radi identifikacije Palestinaca

Svet 09. nov 202119:163 komentara
Izvor: Jalaa Marey/AFP (arhiva, ilustracija)

Američki list se oslonio na svedočenja nekoliko bivših vojnika data nevladinoj organizaciji "Prekinuti ćutanje", koja se protivi okupaciji Zapadne obale i osudjuje vojne akcije na toj teritoriji okupiranoj od 1967. godine.

Predstavnik te organizacije Ori Givati rekao je Frans presu da vojska šalje svoje pripadnike u patrole po gradovima i selima sa pametnim telefonima, da fotografišu svakog Palestinca koga vide.

Posle fotografisanja na telefonu se pojavi crveno upozorenje ako bi osobu trebalo uhapsiti, žuto kada je neophodno privremeno pritvaranje pre dodatnih konsultacija, ili zeleno ako za tim nema potrebe.

Vojnici se u tome takmiče i čak nagrađuju.

Zamenik direktora organizacije „Prekinuti ćutanje“ Nadav Vajman rekao je da poruka vojnicima glasi da je „svako neprijatelj“ i da „na svakoga moraju sumnjati“.

U podeljenom gradu Hebron, vojska je proširila sistem za prepozavanje lica, tvrdi organizacija „Prekinuti ćutanje“.

Jedna Palestinka iz Hebrona rekla je da su građani okruženi kamerama i da se nikome ne dopada da bude pod stalnim nadzorom.

U centru tog grada, pod jakim obezbedjenjem, živi oko 1.000 jevrejskih naseljenika medju 200.000 Palestinaca.

Međutim, na pitanje Frans presa, izraelska vojska je navela da je reč o rutinskoj bezbednosnoj operaciji na Zapadnoj obali u cilju borbe protiv terorizma i poboljšanja kvaliteta života Palestinaca, i da ne može da komentariše operativne sposobnosti u tom kontekstu.

Komentari

Vaš komentar