Izrael okrivljuje Iran za smrtonosni napad na naftni tanker

Svet 31. jul. 202111:44 > 13:122 komentara
Podeli:
Izvor: Emmanuel Dunand/AFP

Izrael okrivljuje Iran za smrtonosni napad na naftni tanker povezan sa kompanijom izraelskog milijardera, u kome su poginula dva člana posade.

Brod je napadnut u Arabijskom moru kod Omana u četvrtak, a sinoć je jedan izraelski zvaničnik rekao da Teheran „seje nasilje i razaranje“.

On je ocenio da Islamska Republika „nije samo izraelski, već svetski problem“, te da ponašanje Irana „preti slobodi plovidbe i globalnoj trgovini“, upozorivši da će se „kampanja protiv njih (Irana) nastaviti“, preneo je Frans pres.

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid je kasno sinoć objavio na Tviteru da je razgovarao sa britanskim kolegom Dominikom Rabom o „potrebi da se snažno odgovori na napad“.

„Iran nije samo problem Izraela, već izvoznik terorizma, razaranja i nestabilnosti što utiče na čitav svet. Ne možemo nikada ćutati suočeni s iranskim terorizmom koji takođe nanosi štetu slobodi plovidbe“, ocenio je Lapid.

Eksperti za eksploziv mornarice SAD veruju da je tanker Merser strit bio meta napada dronom za koji niko nije preuzeo odgovornost, prenosi AP.

Američki nosač aviona na nuklearni pogon USS Ronald Regan i raketni razarač USS Mičer (Mitscher) su plovili u pratnji napadnutog broda do bezbedne luke, saopštila je rano jutros Peta flota mornarice SAD koja patrolira Bliskim istokom.

Kako je navedeno eksperti za eksploziv američke mornarice na brodu proveravaju da li ima dodatne opasnosti za posadu i spremni su da podržavaju istragu tog prvog smrtonosnog incidenta u napadima na trgovačke brodove u regionu, povezane sa napetošću u odnosima s Iranom, koji traju godinama.

Povezane vesti

Peta flota nije objasnila kako se došlo do zaključka da je dron prouzrokovao štetu, ali je rekla da su eksperti za eksploziv pronašli „vizuelne dokaze da se desio napad“.

Napad se dogodio u vreme kada se očekuje da Teheran zauzme još oštriji stav prema Zapadu dok se Iran priprema za inauguraciju čvrstorukaša i štićenika vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija, Ebrahima Raisija, za predsednika.

Brodom upravlja Zodijak Maritajm sa sedištem u Londonu, a deo je Zodijak grupe izraelskog milijardera Ejala Ofera.

U napadu su ubijena dva člana posade, jedan iz Velike Britanije, drugi iz Rumunije.

Zodijak Maritajm je saopštio i da su vlasnici broda Japanci.

Iranski državni TV kanal Al Alam na arapskom jeziku je, pozivajući se na informisane regionalne izvore, naveo da je napad „odgovor na nedavne izraelske udare“ na aerodrom u centralnoj Siriji u kome su ubijena „dvojica boraca otpora“, preneli su izraelski mediji.

Komentari

Vaš komentar