Izrael odlučuje o saradnji sa Hagom o zločinima na palestinskim teritorijama

Svet 04. mar 202114:57
Podeli:
Izvor: Pixabay

Izrael bi tek trebalo da odluči da li će sarađivati sa istragom Međunarodnog krivičnog suda u Hagu o navodnim zločinama počinjenim na palestinskim teritorijama, rekao je jedan visoki zvaničnik Ministarstva pravde.

Odluka odlazaće glavne tužiteljke suda Fatu Bensuda da istraži izraelske vojne akcije i širenje jevrejskih naselja na teritorijama osvojenim u Šestodnevnom ratu 1967. godine je objavljena juče, a premijer Izraela Benjamin Netanjahu je osudio takav potez, označivši ga „suštinom licemerja i antisemitizma“.

Zamenik vrhovnog tužioca za međunarodno pravo Roj Šondorf izjavio je za izraelski vojni radio da je odluka suda vodjena „političkim motivima“ i da je otvaranje istrage neopravdano, ali Izrael nije u potpunosti odbacio učešće.

„Ponašanje suda do sada, a posebno tužiteljke, ne uliva veliko poverenje u način na koji će se procedure odvijati“, rekao je on, dodavši da je „veliko pitanje vrednost saradnje“.

Sud će se usredsrediti na ključnu politiku Izraela u poslednjim godinama, vojne operacije protiv palestinskih ekstremista u pojasu Gaze, posebno tokom razornog rata 2014. godine i izgradnju stanova za Jevreje na okupiranoj Zapadnoj obali i anektiranom istočnom Jerusalimu.

Palestinska uprava koja vlada autonomnim područjima na Zapadnoj obali pozdravila je odluku suda, a Stejt department SAD je rekao da se protivi otvaranju istrage.

Komentari

Vaš komentar