Izrael hoće da predstavi dokaze da su palestinske NVO povezane sa terorizmom

Svet 25. okt. 202120:58
Podeli:
Izvor: Emmanuel Dunand/AFP

Izrael će poslati izaslanika u Vašington da predstavi dokaze koji opravdavaju odluku da se šest palestinskih nevladinih organizacija (NVO) stavi na listu terorističkih, rekao je jedan izraelski zvaničnik Frans presu.

Pročitajte još:

Vlada Izraela je u petak objavila da je dodala šest palestinskih NVO, uključujui Al Hak (Al Haq) i Adamir (Adameer), koje brane ljudska prava i zatvorenike, na listu terorističkih jer su povezane s ekstremističkim Narodnim frontom za oslobodjenje Palestine (PFLP).

Tu odluku su oštro kritikovali Palestinska uprava i međunarodne organizacije, dok su SAD najavile da će se „konsultovati s izraelskim parterima kako bi pribavile više informacija“.

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik rekao je da će u narednim danima specijalni izaslanik izraelske bezbednosne službe Šin bet i ministarstva spoljnih poslova posetiti SAD i predstaviti dokaze o vezi tih šest NVO sa PFLP.

Koordinatorka UN za humanitarne poslove na palestinskim teritorijama Lin Hejstings je izrazila zabrinutost za odluku vlade Izraela i ocenila da se time povećava pritisak na organizacije civilnog društva na okupiranim palestinskim teritorijama i da se može ozbiljno podriti njihov rad.

Hejstings je saopštila da je u kontaktu s izraelskim vlastima kao bi saznala nešto više o navedenim optužbama.

Profesor prava sa Univerziteta Tel Aviv Eliav Lajblih je rekao da je gotovo nemoguće da palestinske NVO vide dokaze na kojima je zasnovana odluka vlade Izraela jer ih ministarstvo odbrane neće obelodaniti iz bezbednosnih razloga.

„U 2021, ne možete proglasiti šest organizacija za ljudska prava terorističkim, a da ne ne pružite dokaz javnosti“, rekao je profesor Frans presu, označivši lošim izraelski zakon o kontraterorizmu iz 2016. godine koji je poslužio za optužbu palestinskih NVO.

Komentari

Vaš komentar