Izrael dozvolio isporuku goriva u Pojas Gaze, prvi put od prekida vatre

Svet 28. jun 202112:01
Podeli:
Pojas Gaze, tanker, gorivo
Izvor: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Tankeri s gorivom koje je finansirao Katar ušli su iz Izraela u Pojas Gaze, prvi put od završetka 11-dnevnog rata između izraelske vojske i islamskog ekstemističkog Hamasa.

Odluka o isporuci goriva doneta je na osnovu procena o bezbednosti, a nastavak snabdevanja zavisi od toga da li će se bezbednosna situacija ostati stabilna u Pojasu Gaze.

Izraelski mediji su izvestili da je iz Gaze u nedelju zatraženo da deset tankera isporuči gorivo za jedinu električnu centralu na tom palestinskom području.

Izraelski zvaničnici su izjavili da uprkos dogovoru o snabdevanju gorivom Izrael još nije pristao na nastavak katarske finansijske pomoći Palestincima na toj teritoriji.

Katar je prethodnih godina obezbedio stotine miliona dolara za struju i omogućio Hamasu, vladajućem u Gazi, da isplati zaposlene u javnim službama, te pomogne siromašnim porodicama, a finansirao je i izgradnju novih puteva i bolnica u Gazi.

Prošle nedelje je Izrael objavio da će se proširiti zona za ribolov u Sredozemnom moru u Pojasu Gaze na oko 11 kilometara i dozvolio uvoz sirovina za fabrike.

Obnova isporuke goriva je pokazatelj povratka na nezvanično razumevanje između Izraela i Hamasa da se u zamenu za zatišje obezbeđuje preko potrebna pomoć i razvojni projekti na toj teritoriji pod izraelskom blokadom, navodi Asošiejted pres.

Rat koji je počeo 10. maja završen je posle 11 dana zahvaljujući posredovaju Egipta.

Hamas je zahtevao značajno ublažavanje blokade, a Izrael je zapretio odmazdom čak i na najmanje napade iz pojasa Gaze.

Izrael i Egipat uveli su blokadu Gaze 2007. godine pošto je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom od snaga lojalnih umerenijem Fatahu.

Izrael trdi da je blokada neophodna kako bi se sprečilo da Hamas uvozi oružje, dok kritičari kažu da je to kolektivno kažnjavanje više od dva miliona Palestinaca koji tamo žive.

Komentari

Vaš komentar