Birači u Nemačkoj glasaju na izborima, ko će biti naslednik Angele Merkel

Svet 26. sep. 202108:22 > 12:4711 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Wolfgang Rattay

U Nemačkoj su jutros otvorena birališta na kojima građani biraju 20. saziv Bundestaga, a u saveznim pokrajinama Berlin i Meklenburg – Zapadna Pomeranija biraju se i pokrajinski parlamenti.

Na izborima pravo glasa ima oko 60,4 miliona Nemaca, što je gotovo milion birača manje nego pre četiri godine na poslednjim parlamentarnim izborima 2017. Oko 2,8 miliona ljudi glasa prvi put na izborima za Bundestag.

Nemačka je podeljena na 299 izborne jedinice od čega ih je najviše u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Severnoj Rajni – Vestfaliji (64) a najmanje u saveznoj pokrajini-gradu Bremenu (2).

POVEZANE VESTI

Ove godine se zbog pandemijskih uslova očekuje i rekordan broj glasača koji su svoj glas predali pismenim putem. Njihov broj je u stalnom porastu poslednjih godina a na izborima 2017. je pismenim putem glasalo 28,6 posto birača.

Dvadeseti saziv Bundestaga bi mogao biti i najveći do sada. Broj poslanika je takođe u stalnom porastu a u aktuelnom sazivu iznosi 709. Minimalno u Bundestagu može biti 598 poslanika, ali njihov broj raste zahvaljujući komplikovanom izbornom sistemu i tzv. višak mandata nastaje kada u izbornoj jedinici kandidat stranke dobije više direktnih glasova nego stranka kojoj pripada.

Izlaznost birača je od osamdesetih godina, kada je bila gotovo 90 posto, u konstantnom padu. Na poslednjim parlamentarnim izborima 2017. ona je iznosila 76,2 posto. Prvi podaci o izlaznosti biće objavljeni nešto posle 15 sati.

Prve procene na osnovu izlaznih anketa biće objavljene odmah po zatvaranju birališta u 18 sati. Rezultati na osnovu prebrojanih glasova će stizati tokom večeri a prvi nepotpuni zvanični rezultati se očekuju oko ponoći.

Odmah nakon centralne informativne emisije javnog servisa ARD u 20 sati se održava i tradicionalna TV rasprava na kojoj učestvuju predstavnici svih stranaka zastupljenih u Bundestagu. Tokom ove rasprave često se postavljaju temelji i za buduće koalicione pregovore.

Očekuje se da će nakon ovih izbora formiranje koalicija biti izuzetno teško. Bez obzira na to koja od stranaka osvoji najviše glasova, biće najverovatnije potrebna koalicija tri stranaka. Trenutno su u opciji koalicije stranaka Zeleni i FDP (liberali) ili s Unijom ili sa SPD-om na čelu.

Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnijenja instituta Allensbach za dnevnik FAZ, Unija CDU/CSU s kancelarskim kandidatom Arminom Lašetom je smanjila vodstvo SPD-a socijaldemokratskog kandidata Olafa Šolca na samo jedan posto.

Prema većini ispitivanja, SPD može očekivati podršku između 25 i 27 posto glasača dok bi Uniju biralo između 22 i 25 posto. Na trećem mestu se nalazi stranka Zeleni s 15-17 posto, iza koje slede AfD i FDP s po 11 posto glasova. Stranka Levica može očekivati između šest i sedam posto.

Komentari

Vaš komentar