Izbori u Italiji, prema anketama – desnica pred pobedom

Svet 25. sep 202208:1328 komentara
Italija, izbori
Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

U Italiji se danas održavaju parlamentarni izbori koji će, kako predviđaju poslednje ankete, na vlast dovesti desničarsku koaliciju od koje u Briselu unapred zaziru, jer nisu sigurni kakve će promene uslediti u Rimu, pre svega u spoljnoj politici.

Gotovo svi se slažu da će pobednik izbora biti stranka Braća Italije, koju predvodi Đorđa Meloni, koja bi trebalo da formira vladu sa koalicionim partnerima – Ligom na čelu sa Mateom Salvinijem i stankom Forca Italija, koju vodi bivši premijer Silvio Berluskoni.

Gotovo izvesna promena vlasti u Italiji za Brisel dolazi u najosetljivijem trenutku, jer bi u pitanje mogla da dođe stabilnost evrozone, energetska bezbednost i ono što trenutno najviše zabrinjava Evropsku uniju – stav prema ratu u Ukrajini.

Za sada je izvesno samo da bi buduća desničarska vlada radikalno promenila stav Italije u odnosu na migrantsku krizu i da bi Rim vrlo verovatno zatvorio granice za migrante.

Na sutrašnjim izborima biraju se članovi Donjeg doma parlamenta i Senata, čiji je broj, posle nedavnih ustavnih promena, sa 945 smanjen na 600.

Desničarskoj trostranačkoj koaliciji suprotstaviće se koalicija koju predvodi Demokratska partija Enrika Lete, koji je bio premijer između 2013. i 2014. godine, a čine je još male partije kao što su Više Evrope, Italijanska levica, Zeleni i Građansko opredeljenje, koje je osnovao bivši ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo.

Pokret pet zvezda, na čijem je čelu bivšu premijer Đuzepe Konte, odlučio je da ne uđe u tu koaliciju, već da sam izađe na izbore.

Poslednje ankete su pokazale da bi partija Braća Italije treblo da dobije 25 odsto glasova, Liga 13, a Forca Italija sedam odsto. Ukoliko bi to bio ishod izbora, ta koalicija bi imala 250 od 400 poslanika u Donjem domu i 126 od 200 senatora.

U skladu sa potpisanim koalicionim sporazumom, mandatar za sastav vlade bi bila predsednica Braće Italije Đorđa Meloni.

Koaliciji oko Demokratske stranke predviđa se 22 odsto glasova, dok bi Pokret pet zvezda trebalo da dobije najmanje 13 procenata, s tim što većina analitičata smatra da bi stranka Kontea mogla da ima do pet procenata više.

U Briselu ne kriju da su zabrinuti zbog verovatnog formiranja desničarske vlade u Rimu, pa je tako predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da Evropska unija „ima dovoljno sredstava“ ukoliko stvari u Italiji krenu „u teškom smeru“.

Time je napravila medveđu uslugu Demokratskoj partiji, jer je njen komentar izazvao brojne veoma oštre reakcije italijanskih političara, koji su Fon der Lajen optužili da se direktno meša u izborni proces.

U Briselu su najviše zabrinutu zbog moguće promene stava Italije o ratu u Ukrajini, jer su članovi desničarske koalicije tradicionalno bili veoma bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, mada su poslednjih meseci promenili retoriku.

Najjasniju osudu ruske agresije prethodnih dana je iznela Meloni, dok Salvini i Berluskoni imaju dosta mekši stav. Tako je Salvini rekao da bi Zapad morao da razmotri svrsishodnost sankcija, dok je Berluskoni izjavio da je Putin samo želeo da vladu Volodimira Zelenskog zameni „pristojnim ljudima“.

Komentari

Vaš komentar