Iz zatrovane Odre u Poljskoj izvađeno više od 40 tona uginule ribe

Svet 15. avg 202210:317 komentara
Izvor: Reuters/Annegret Hilse/File Photo

Iz reke Odre, koju je u gornjem toku na teritoriji Poljske krajem jula zatrovala nepoznata supstanca, izvađeno je više od 40 tona uginule ribe, dok ostale trule na dnu reke ili na srednjem i donjem toku na nemačkoj strani granice.

Najviše otrovanih riba, poljske službe, vojnici i pripadnici teritorijalne odbrane, koji su preuzeli akciju sanacije, sada vade iz reke na severu u donjem toku u Zapadnoj Pomeraniji, gde su postavljene specijalne brane sa mrežama, saopštio je krizni štab, koji je zbog nezapamćene ekološke katastrofe krajem prošle nedelje formirala poljska vlada.

Povezane vesti

Još uvek se ne zna šta i ko je zagadio Odru, policiji su stigle 72 prijave od građana sa informacijama o mogućim krivcima otkako je u petak premijer Mateuš Moravjecki objavio da šef policije daje nagradu od 214.000 evra onome ko pomogne da se trovači Odre nađu.

Poljske službe i tužilaštvo u Vroclavu, koje vodi istragu, proveravaju preduzeća od Donje Šlezije na jugozapadu Poljske i dalje ka severu duž toka Odre.

U prvim uzorcima vode početkom avgusta otkrivena je neuobičajeno visoka koncentracija kiseonika, atipična za letnji period, a takođe i organsko jedinjenje mesitilen koje se koristi između ostalog i kao razređivač i toksičan je za organizme u vodama.

Kasnije uzeti uzorci i dalje na srednjem i donjem toku Odre kod ušća u Baltičko more nalaz te otrovne supstance nisu potvrdili, samo opasno visoku koncentraciju kiseonika, dok je nemačka Inspekcija životne sredine, koja je kao i poljska pokrenula istragu, otkrila povećan salinitet.

„Do sada analize uzoraka nisu potvrdile prisustvo toksičnih materija. Analiza uzoraka mrtvih riba nije potvrdila prisustvo žive i teških metala. Do sada je uzeto 150 uzoraka, deo ćemo poslati u inostrane laboratorije. Sada se u uzorcima traži 300 otrovnih materija, prvo da li ima pesticida“, kazala je poljska ministarka životne sredine Ana Moskva na zajedničkoj konferenciji za novinare u Šćećinu sa nemačkom ministarkom životne sredine Štefi Lemke.

Nemačka ministarka kazala je da je potresla ekološka katastrofa na Odri.

„Suočeni smo sa neviđenom katastrofom u prirodi. Ne znamo kako i koliko dugo će imati uticaja na životnu sredinu. Trenutno nema rizika od zagađenja pijaće vode duž Odre. Sada moramo da minimalizujemo štetu. Moramo da utvrdimo krivce za katastrofu“, kazala je Lemke.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki obećao je da će se krivac naći i biti oštro kažnjen, ma ko on bio.

„Želimo da pronađemo i kaznimo krivce tog ekološkog zločina o kome je najverovatnije reč. Velika je verovatnoća da je neko izlio opasne supstance koje su izazvale katastrofalne efekte. Određena je posebna nagrada za to da se što brže dođe do toga ko je krivac za taj zločin prema životnoj sredini. Moja obaveza nije da samo otkrijemo i kaznimo krivce, već i da što brže minimalizujemo štetu“, kazao je poljski premijer u petak u Gožovu Vjelkopoljskom.

Komentari

Vaš komentar