Italijanski gradonačelnici pozvali premijera da preispita odluku o ostavci

Svet 17. jul 202216:01
Izvor: Reuters/Johanna Geron/File Photo

Gradonačelnici, poslovne organizacije i sindikalni lideri Italije pozvali su premijera Marija Dragija da preispita svoju odluku da podnese ostavku, upozoravajući da je stabilnost zemlje opterećene dugom ugrožena.

Dragi je podneo ostavku prošle nedelje, nakon što je jedna od partija u njegovoj širokoj koaliciji, Pokret pet zvezdica, odbila da podrži vladu u parlamentarnom glasanju o poverenju.

Povezane vesti

Predsednik Serđo Matarela odbio je njegovu ostavku i zamolio ga da se sledeće nedelje obrati parlamentu, nadajući se da će naći konsenzus.

Dragi je dobio podršku na glasanju o paketu mera usmerenih na ublažavanje visokih troškova života za porodice i firme. Ali, on je rekao da bez pune podrške svih njegovih partnera, njegova vlada nacionalnog jedinstva ne može da nastavi.

Partija pet zvezdica saopštila je da se nije povukla iz koalicije, ali je pozvala Dragija da joj da garancije da će usvojiti prioritete njene politike.

„Ne možemo da delimo odgovornost vlade ako nema sigurnosti u vezi sa pitanjima koja smo podvukli“, rekao je lider Pet zvezdica Đuzepe Konte u objavi na Fejsbuku.

Izvor iz kabineta premijera rekao je da Dragi neće pokleknuti ni pred kakvim „ultimatumima“ i da je ostao odlučan da podnese ostavku.

Međutim, Dragi je suočen sa pritiskom da promeni mišljenje, usred upozorenja da Italija rizikuje da izgubi milijarde evra u fondovima EU za oporavak nakon pandemije koronavirusa i da će se boriti da obuzda rastuće troškove energije bez potpuno funkcionalne vlade.

Gradonačelnici 110 italijanskih gradova, uključujući tu i prvih deset gradskih oblasti, naveli su u otvorenom pismu da „zabrinuto“ prate previranja i pozvali sve strane da pokažu odgovornost.

„Mi gradonačelnici, koji smo svakodnevno pozvani da upravljamo i rešavamo probleme koji muče naše građane, tražimo od Marija Dragija da nastavi i objasni parlamentu dobre razloge zašto vlada mora da nastavi“, napisali su oni.

Niz industrijskih, poljoprivrednih i trgovinskih udruženja takođe je objavio saopštenja u kojima pozivaju vladu da nastavi sa radom, dok je šef najvećeg sindikata Italije rekao da je stabilnost neophodna.

Komentari

Vaš komentar