Italijanska policija sprečila napade ruskih hakera tokom Evrovizije

Svet 15. maj 202212:235 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Italijanska policija sprečila je hakerske napade proruskih grupa tokom polufinala i finala takmičenja za Pesmu Evrovizije u Torinu, objavio je Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na italijansku agenciju ANSA.

Policija je 15. maja saopštila da je tokom glasanja i nastupa takmičara zaustavila nekoliko sajber napada na mrežnu infrastrukturu hakerske grupe „Killnet“ i njene podružnice „Legion“.

Grupa „Killnet“ je 11. maja izvršila napade i na sajtove nekoliko italijanskih institucija, uključujući i gornji dom parlamenta i Nacionalni zdravstveni institut, javila je ANSA.

Od kada je Rusija počela invaziju na Ukrajinu 24. februara, mnoge zapadne vlade su podigle nivo upozorenja u očekivanju mogućih sajber napada na IT sisteme i infrastrukturu.

Ukrajinski bend Kaluš orkestar pobedio je na takmičenju za Pesmu Evrovizije, jasno pokazujući podršku publike ratom razorenoj naciji, navodi RSE.

Rusija je isključena ove godine nakon invazije na Ukrajinu, potez za koji su organizatori rekli da je imao za cilj da zadrži politiku podalje od takmičenja koje promoviše različitost i prijateljstvo među narodima.

Na ovogodišnjem Eurosongu predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta zauzela je peto mesto.

Komentari

Vaš komentar