Italijanska kompanija spremna da plati 20 miliona evra da oslobodi ruski gas

Svet 03. okt 202217:116 komentara
gasovod
Izvor: REUTERS/Annegret Hilse/File Photo (ilustracija)

Italijanska naftna kompanija Eni saopštila je da je spremna da isplati 20 miliona evra garancija da se oslobodi prekinuta isporuka ruskog gasa Italiji preko Austrije, koju je Gasprom ranije objavio.

Gasprom je u subotu objavio da potpuno prekida isporuke gasa kompaniji Eni, navodeći kao razlog nemogućnost prevoza tog energenta preko Austrije, zbog stupanja na snagu novih propisa od 1. oktobra.

„Blokada je izazvana činjenicom da je Gasprom trebalo da pruži novčanu garanciju za prolaz gasa za prevoznika koji prenosi gas od Austrija do Italjie, koje ranije nisu postojale i Gasprom nije platio“, rekao je generalni direktor Enija Klaudio Deskalci.

„Mi ćemo sada videti da li možemo to da preuzmemo i platimo austrijskom prevozniku garanciju od 20 miliona evra umesto Gasproma“, rekao je on i izrazio nadu da bi problem mogao da bude rešen ove nedelje.

Deskalci je rekao da blokada nije izazvana geopolitičkim razlozima i da je bilo pogrešno verovati da bi kompanija koja hoće da plaća u rubljama mogla da obezbedi garancije u evrima za prolaz robe. Najveći deo gasa isporučenog Italiji prolazi preko Ukrajine, preko gasovoda TAG koji stiže u Tarvizio na severu zemlje na granici sa Austrijom.

Deskalci je rekao da je pre prekida Italija dobijala oko 20 miliona kubnih metara ruskog gasa dnevno, što je oko devet do dest posto italijanskog uvoza gasa u odnosu na 40 odsto pre početka ruske invazije Ukrajine u februaru.

Krajem septembra Italija je dostigla 90 odsto svog ciljanog skladištenja gasa i u toku je dalje popunjavanje, rekao je juče ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani.

Komentari

Vaš komentar