Italija povećala budžet za 32 milijarde evra da bi pomogla privredi

Svet 15. jan. 202112:37
Podeli:
Izvor: REUTERS/Remo Casilli

Italijanska vlada usvojila je povećanje bužeta od 32 milijarde evra, namenjene ublažavanju teških posledica pandemije koronavirusa na privredu i podršci domaćinstvima i preduzećima.

Mera je usvojena u trenutku kada je neizvesna budućnost vlade premijera Đuzepea Kontea, posle odluke Matea Rencija u sredu da povuče svoju stranku iz vladajuće koalicije, koja je time izgubila većinu u Parlamentu.

Međutim, očekuje se da će ovaj plan izmene budžeta biti usvojen u oba doma italijanskog parlamenta.

Zahvaljujući povećanju budžeta, vlada planira da usvoji mere da dalje podrži ekonomske subjekte, proizvodni sektor i građane koji su najteže pogođeni posledicama pandemije, navela je vlada u saopštenju.

Ova sredstva dodaju se na više od 100 milijardi evra koje je Italija već aktivirala prošle godine, da podstakne ekonomske sektore zaustavljene za vreme perioda zaključavanja, među kojima su ugostiteljstvo i turizam, kao i za nadoknade za delimičnu nezaposlenost.

Nova sredstva namenjena su da „zaštite radnu snagu“ i podrže „sektor zdravstva i kompanija da bi se ubrzao i ojačao oporavak ekonomske aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

Udar pandemije na italijansku privredu, treću u evrozoni, je veliki. Prošle godine, Italija je zabeležila najgoru recesiju od Drugog svetskog rata, sa očekivanim padom BDP od devet odsto.

Sa 208,6 milijardi evra subvencija i zajmova, Rim dobija najveći deo velikog EU paketa za oporavak vredan 750 milijardi evra, koji je usvojen u leto 2020. godine.

Komentari

Vaš komentar