Italija obavezala sve radnike – vakcinacija, negativan test ili preležan virus

Svet 16. sep 202120:0858 komentara
Italija
Izvor: Pixabay

Vlada Italije je usvojila jednu od najstrožih kovid mera u svetu, jer je obavezala sve radnike u javnom i privatnom sektoru da imaju potvrdu o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu da su se nedavno oporavili od koronavirusa.

Odluka stupa na snagu 15. oktobra, a cilj je da se ljudi uvere da treba da se vakcinišu kako bi se smanjio broj novozaraženih u jednoj od najpogođenijih zemalja pandemijom.

Radnici koji ne dostave jedan od tri tražena papira neće dobijati otkaze, ali će biti suspendovani i neće dobijati plate. Oni koji dođu na radno mesto bez kovid potvrde biće kažnjeni novčano između 600 i 1.500 evra, prenela je Hina.

Iako su neke zemlje EU naredile zdravstvenim radnicima da moraju da se vakcinišu, još nijedna nije odredila da je kovid sertifikat obavezan za sve zaposlene.

Većina političkih stranaka, kao i najveća udruženja poslodavaca, podržali su rigoroznu meru u nadi da neće biti novih zatvaranja i zastavljanja privrednih aktivnosti.

Vođe sindikata, međutim, smatraju da onima koji ne žele da se vakcinišu moraju da se obezbede besplatna testiranja, kako bi mogli da idu na posao.

U Italiji je oko 73 odsto od 60 miliona stanovnika primilo jednu dozu vakcine, a 68 odsto je potpuno imunizovano.

Italijanska medicinska agencija prošle sedmice je objavila da je odobrila treću dozu vakcine za ranjive grupe, kao i za sve zdravstvene radnike.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar