Istraživanje: U vodećim članicama EU većinom za članstvo Ukrajine, ne i Srbije

Svet 05. apr. 202212:5226 komentara
Podeli:
EU, EK, zastave
Izvor: Kenzo Tribouillard/AFP

Većina građana četiri vodeće članice EU podržava ulazak Ukrajine u Uniju dok je, kada je reč o pristupanju Srbije, više onih koji su protiv, nego onih koji su za.

Novo istraživanje analitičke firme JuGov (YouGov) pokazalo je da u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji neto podršku (više ZA nego PROTIV) ulasku u EU uživaju Ukrajina, Crna Gora i Severna Makedonija.

Za Ukrajinu je za 22 odsto više onih koji su za njeno članstvo u EU nego onih koji su protiv, za Crnu Goru ih je za gotovo osam procenata više, a za Severnu Makedoniju za pet odsto.

Istovremeno je za Srbiju u proseku za 4,75 odsto više onih koji su protiv njenog članstva u EU nego onih koji to podržavaju.

U slučaju Albanije, protivnika pristupanja EU je za gotovo dva odsto više, a za Tursku čak 32 odsto.

Pojedinačno gledano, jedino u Španiji je više onih koji su za članstvo Srbije u EU nego protivnika.

Da Srbiji treba dozvoliti ulazak u EU smatra 23 odsto građana Francuske, 27 odsto Nemačke, 33 odsto Italije i 41 odsto Španije.

Istovremeno, 42 odsto ispitanika u Francuskoj, 41 odsto u Nemačkoj, 37 odsto u Italiji i 23 odsto u Španiji smatra da Srbiji ne treba dozvoliti ulazak u EU.

Kada je reč o Ukrajini, nakon ruske invazije pre više od mesec dana, predsednik te zemlje Volodimir Zelenski pozvao je EU da hitno primi Ukrajinu u članstvo.

Iako je bilo mnogo izraza podrške za ubrazanje procesa, malo je verovatno da će se Ukrajina uskoro naći u EU.

Uprkos tome, Ukrajina ima neto podršku za članstvo u EU a podrška je najveća u Španiji, gde šest od deset ispitanika želi da je vidi u bloku a samo 14 odsto je protiv.

Za članstvo Ukrajine u EU je i 46 odsto Nemaca, 45 odsto Italijana i 42 odsto Francuza, dok je protiv po 30 odsto u svakoj zemlji.

Navodi se i da se u odnosu na istraživanje iz 2018. beleži zaokret jer je tada samo 22 odsto Francuza i 30 odsto Nemaca mislilo da Ukrajina treba da uđe u EU, dok je 47 odnosno 49 odsto bilo protiv.

Norveška, Švajcarska i Island su jedine zemlje koje uživaju doslednu podršku za priključivanje EU u sve četiri zemlje u kojima je rađeno istraživanje.

Istraživanje je obavljeno u martu a ispitano je po između 1.020 i 2.046 odraslih u svakoj zemlji.

Komentari

Vaš komentar