Istraživanje: Omikron manje efikasan u napadu na pluća od ranijih sojeva

Svet 19. dec 202120:56
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Soj omikron virusa korona manje je efikasan u napadu na pluća od ranijih varijanti kovida, rezultati su britanskog istraživanja.

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i infektivne bolesti na Kembridžu zaključila je da mutacije spajk proteina, koje mu omogućavaju da izbegne antitela, takođe mogu da smanje način na koji se replicira u plućima i izazove tešku bolest.

Povezane vesti

„Ova zapažanja naglašavaju da je omikron dobio svojstva izbegavanja imunog sistema, dok je ugrozio svojstva povezana sa replikacijom i patogenošću“, navodi se u sažetku studije.

Vođa studije Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Kembridžu, rekao je da su pred naučnicima i dalje izazovi uprkos naizgled pozitivnim nalazima.

„Ukratko, ovaj rad sugeriše da izgleda da je omikron postao otporniji na imunitet, ali da svojstva povezana sa progresijom bolesti mogu biti u izvesnoj meri oslabljena. Značajan rast i širenje omikrona ipak predstavlja veliki izazov za javno zdravlje“, rekao je Gupta.

Medicinska savetodavna grupa u zemlji saopštila je da je „gotovo sigurno da sada u Engleskoj postoje stotine hiljada novih infekcija sojem omikron dnevno“, što je podstaklo izveštaje da bi stroža ograničenja pandemije mogla biti uvedena posle Božića.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar