Istraživanje: Čak 78 odsto radnika u zdravstvu su žene

Svet 08. mar 202111:023 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ogromna većina zdravstvenih radnika u trećem kvartalu prošle godine EU bile su žene, pokazalo je istraživanje EUROSTAT-a objavljeno u okviru serije istraživanja o položaja žena u EU, povodom ovogodišnjeg Dana žena.

Prema tom istraživanju, čak 78 odsto radnika u zdravstvu su žene.

U državama članicama EU taj udeo se kreće od 61 odsto u Grčkoj, do preko 90 odsto u Estoniji i Letoniji.

U zdravstvenom sektoru radi 12 odsto svih zaposlenih žena, pokazuje analiza EUROSTAT-a, uz napomenu da on značajnije varira mežu državama i regionima.

Za žene u EU, zdravstvena zanimanja su činila 12 odsto njihove ukupne zaposlenosti u trećem kvartalu 2020. godine, međutim, taj udeo je varirao među zemljama, kao i regionima. Najviši je u severozapadnim delovima Evrope: u sedam regiona u Švedskoj (19-28 odsto), tri u Danskoj (19-22 odsto), dva u Finskoj (20 odsto i 24 odsto) i jednom u Holandiji (20 odsto).

Zdravstveni sektor Evropske unije je u istom kvartalu zapošljavao 14,3 miliona ljudi, što je više od 7 odsto ukupnog broja zaposlenih: 1,8 miliona lekara, 4,4 miliona medicinskih sestara, babica i njihovih saradnika (od tog broja je 2,7 miliona saradnika), 3,9 miliona radnike u sektoru lične nege i 4,1 milion ostalih zdravstvenih radnika i saradnika.

Komentari

Vaš komentar