Istraživanja: Kada bi Kina pratila zapadne pristupe, rasplamsala bi epidemiju

Svet 28. nov. 202107:5113 komentara
Podeli:
Kina
Izvor: REUTERS/Tingshu Wang

Kina bi mogla da se suoči s više od 630.000 slučajeva zaraze koronavirusom dnevno ako odustane od politike nulte tolerancije ukidanjem ograničenja putovanja i prikloni se zapadnim pristupima, pokazalo je istraživanje matematičara sa Univerziteta u Pekingu.

U izveštaju koji je Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio u Čajna CDC Vikli, matematičari su izjavili da Kina ne može sebi priuštiti ukidanje ograničenja putovanja bez efikasnijeg vakcinisanja ili specifičnih tretmana.

„Naši su rezultati jasno upozorili da, za sada, nismo spremni da prihvatimo ‘otvorene’ strategije koje se temelje isključivo na hipotezi o imunitetu stada izazvanom vakcinisanjem koju zagovaraju određene zapadne zemlje.“

Matematičari su upozorili da se njihove procene temelje na osnovnim aritmetičkim proračunima i da su potrebni sofisticiraniji modeli za proučavanje evolucije pandemije ako se ukinu ograničenja putovanja.

Na primer, ako bi Kina usvojila strategiju Sjedinjenih Država za pandemiju, dnevni broj novih slučajeva dosegao bi najmanje 637.155 navodi se u izveštaju.

Ako bi zauzela isti pristup kao Britanija, dnevni broj slučajeva dostigao bi 275.793, a ako bi sledila Francusku, dosegla bi dnevno 454.198 obolelih, navodi se.

Kina je zadržala politiku nulte tolerancije prema COVID-19, rekavši da važnost suzbijanja lokalnih slučajeva kada se otkriju nadmašuju poremećaje uzrokovane naporima da se uđu u trag, izoluju i leče zaraženi. Kina je 27. novembra prijavila 23 nova potvrđena slučaja koronavirusa, što je manje u odnosu na 25 dana ranije, objavilo je u nedelju njeno zdravstveno telo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je označila novu varijantu COVID-19 otkrivenu u Južnoj Africi kao „zabrinjavajuću“, što je podstaklo neke zemlje da uvedu ograničenja putovanja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar