Istekao rok za obrazovanje vlade, Netanjahuova politička budućnost neizvesna

Svet 04. maj. 202123:58 > 00:023 komentara
Podeli:
Netanjahu
Izvor: EMMANUEL DUNAND / AFP

Premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu nije pošlo za rukom da u utorak do ponoći obrazuje vladajuću koaliciju u roku od 28 dana na osnovu mandata koji mu je poverio izraelski predsednik Ruven Rivlin.

Sada je veća mogućnost da Netanjahuova konzervativna partija Likud ode u opoziciju, prvi put za 12 godina, navodi Asošiejted pres.

Izraelski mediji javljaju da predsednik Rivlin ima na raspolaganju tri dana da odluči kako da postupi.

Rivlin je posle ponoći najavio da će se u sredu kontaktirati 13 partija koje imaju poslanike da diskutuje o „nastavku procesa obrazovanja vlade“.

On može da da mandat drugom poslaniku, a očekuje se da bi to mogao biti ili vođa partije centra Ima budućnosti Jair Lapid ili lider partije Jamina Naftali Beneta ili da da parlamentu, Knesetu, rok od tri nedelje da da izabere nekog trećeg kandidata.

Ako sve te opcije propadnu biće održani peti izbori od aprila 2019. godine.

Netanjahu se, osim za svoju političku budćnost bori i da dokaže da je nevin, jer jer je optužen za prevaru zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Netanjahuov Likud osvojio je najviše, 30 od ukupno 120 poslaničkih mandata, na izborima 23. marta, ali da bi obrazovao vladu potrebna mu je podrška većine od 61 poslanika.

Uprkos mnogobrojnim sastancima sa rivalima, pa čak i pokušajem da dobije podršku male islamske partije izraelskih Arapa, Netanjahuu nije uspeo da postigne dogovor za četiri nedelje.

Netanajhuov zadatak iskomplikovali su umnogome njegovi partneri iz verskih i nacionalističkih partija.

Stranka Nova nada koju je obrazovao Netanjahuov bivši saradnik Gideon Sar odbila je da udje u koaliciju s njim zbog dubokih ličnih neslaganja.

Religiozni cionizam, ultradesna partija podržava Netanjahua, ali neće da bude u vladi koja zavisi od podrške arapske stranke.

Partija Jamina nije obećala podršku ni njemu, ni njegovim protivnicima.

Netanjahu je u ponedeljak i ponovo večeras ponudio lideru te stranke Benetu da bude prvi premijer i da ga posle on zameni, ali je ponuda odbijena.

Netanjahuov zadatak je još više iskomplikovan zbog prošlenedeljne pogibije 45 ultraortodoksnih Jevreja u stampedu tokom verske svečanosti i zbog poziva da se pokrene zvanična istraga o nemarnosti za koju je on odgovoran.

Njegovi protivnici su u medjuvremenu pokušavali da se dogovore o alternativnoj vladi, ali je nejasno da li je to moguće jer jedino što im je zajedničko jeste animozitet prema sadašnjem premijeru.

S obzirom da do ponoći nije bilo koalicije može se očekivati da će Netanjahu učiniti sve da spreči protivnike da postignu sporazum u narednim nedeljama, a to će mu omogućiti da ostane premijer do sledećih izbora, konstatuje Asošiejted pres.

On je večeras poražen poslednjem trenutku kada je odloženo glasanje o direktnom izboru premijera na njegov predlog.

Komentari

Vaš komentar